PNRR. S-a prelungit perioada de depunere a proiectelor de producţie de energie eoliană şi solară
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Perioada de depunere a propunerilor de proiecte de producţie de energie eoliană şi solară, din fonduri aferente PNRR a fost prelungită.

Perioada de depunere a propunerilor de proiecte de producţie de energie din resurse regenerabile de energie eoliană şi solară, cu sau fără instalaţii de stocare integrate, finanţate din fonduri europene aferente Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, se prelungeşte până pe 22 iunie 2022, ora 17:00, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, pe Facebook.

"Ghidul specific-Condiţii specifice de accesare a finanţării din fonduri europene aferente PNRR "Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană şi solară, cu sau fără instalaţii de stocare integrate", aferent măsurii de investiţii I.1 din cadrul Componentei C6 Energie - Pilonul I. Tranziţia Verde din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, aprobat prin Ordinul ministrului Energiei nr 507/24.05.2022, se modifică după cum urmează: La Capitolul I . Informaţii despre procedura de ofertare concurenţială pentru selecţia proiectelor, subcapitolul 1.2 perioada de depunere a propunerilor de proiecte de producţie de energie din surse regenerabile în cadrul procedurii de ofertare concurenţială, paragraful "Dată şi oră închidere depunere de proiecte:15.06.2022, ora 17:00", va avea următorul cuprins: "Dată şi oră de închidere depunere de proiecte:22.06.2022, ora 17:00", se menţionează în Ordinul semnat de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

 

Citeşte şi:  Apare o nouă fabrică în România. Ministrul Virgil Popescu a făcut anunțul

 

Invitat al postului de televiziune Digi24, ministrul Energiei a anunțat că o nouă fabrică s-ar putea deschide în România, o întreprindere specializată în producția de pulbere de litiu, în condițiile în care autorităţile se pregătesc pentru fabricarea bateriilor şi a panourilor fotovoltaice în ţară. Se preconizează ca noua unitate să fie deschisă la Hunedoara. 

”În PNRR, şi m-am bătut cu cei de la Bruxelles, să punem o linie de finanţare pentru producţia, în ţară, a lanţului de fabricaţie al bateriilor şi a lanţurilor de fabricaţie al panourilor solare. Le-am explicat şi se pare că a prins această explicaţie şi am rămas surprins cum colegul meu, ministrul Energiei din Luxenburg, la ultimul Consiliu pe energie a zis că are dreptate ministrul român, nu trebuie să înlocuim dependenţa de o resursă cu dependenţa de o altă resursă. Se referea la ce am spus că nu trebuie să înlocuim dependenţa de gazul rusesc cu dependenţa de a importa panouri fotovoltaice din alte ţări”, a declarat Virgil Popescu.

Potrivit spuselor sale, ”vrem să producem atât baterii, în România, cât şi panouri fotovoltaice. Am avut săptămâna aceasta o întâlnire cu un producător mare de panouri fotovoltaice din Spania care are inclusiv în Maroc, Republica Dominicană, Indonezia fabrici, să vin în România. I-am explicat avantajele pe care le-ar avea dacă ar veni să producă în România”, a explicat Popescu. 

În ceea ce privește producția de litiu, ministrul a declarat că ”am semnat un memorandum şi am început discuţiile cu o companie germano-canadiană în acest scop. Vor fi două fabrici, una în România, una în Germania. Vorbim de o primă investiţie de 400 milioane de euro în România. Le-am sugerat şi i-am rugat să se uite către zona Hunedoara-Gorj acele zone defavorizate pentru a putea avea şi o reconversie profesională pentru oamenii de acolo. Câteva sute de oameni vor lucra în fabrică. Probabil se vor duce în zona Hunedoarei, având în vedere accesul la autostradă”, a punctat Virgil Popescu.

Referindu-se la criza energetică, el a arătat că „am fost acuzat că Romgaz şi-a scăzut producţia, iar Romgaz a crescut producţia. Este singura companie producătoare din România, acolo unde statul poate să aibă un cuvânt de spus, care a crescut producţia de gaze naturale din 2020, 2021, inclusiv anul acesta este o creştere de producţie. Dacă compari importul aferent anului 2021 cu aferent anului 2020, într-un an în care, dacă ne aducem aminte, consumul a fost foarte, foarte, foarte scăzut, evident că e mai mare.

Deci el era, probabil, 25-26% şi, probabil, a crescut spre 30% în anul 2021, pentru că a crescut consumul. Eu tot am explicat; dacă ai un frigider şi tot iei din el, cum sunt rezervele de gaze, şi nu descoperi altele, normal că creşte dependenţa de importuri. România a crescut dependenţa de gazul rusesc, pentru că legea offshore nu a fost adoptată. A fost o lege offshore adoptată în anul 2018 care, practic, a blocat exploatările din Marea Neagră”, a spus ministrul Energiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel