Poliția din sectorul 6 îi caută pe cei fără acte în regulă

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Poliția Locală
Poliția Locală
Poliția locală a sectorului 6 și Direcția Locală de Evidență a Persoanelor avertizează persoanele cu actele de identitate expirate să se prezinte la serviciul local de evidență pentru a cere punerea în legalitate. Aceeași atenționare au primit și minorii care au împlinit 14 ani și care încă nu au cerut eliberarea buletinelor. Poliția a început deja să trimită notificări prin poștă celor aflați în această situație pentru a putea evita amenda prevăzută de lege.

Termenul de valabilitate a cărţii de identitate diferă în funcție de vârsta pe care o are posesorul în momentul eliberării actului. Astfel, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, cartea de identitate este valabilă 4 ani. Termenul este de 7 ani în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani. Cei cu vârsta de peste 25 de ani primesc cărți de identitate valabile 10 ani, iar persoanele trecute de 55 ani vor avea actul de identitate valabil pe viață.

Cartea de identitate se întocmeşte şi se eliberează pe baza cererii scrise a persoanei şi a documentelor cu ajutorul cărora, potrivit legii, se face dovada numelui, stării civile, a cetăţeniei şi a domiciliului.

În cazul expirării termenului de valabilitate a actului de identitate, cetăţenii se pot prezenta la serviciul public local de evidenţă a persoanelor la care sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa cu cel mult 180 de zile înainte de expirare, dar nu mai puţin de 15 zile, pentru a solicita punerea în legalitate.

Citește și: Românii vor putea alege între două tipuri de cărți de identitate

Până la eliberarea noului act de identitate există posibilitatea păstrării de către titular a vechiului act de identitate aflat în termen de valabilitate până la emiterea noului buletin. În celelalte situaţii enumerate mai sus sau la împlinirea vârstei de 14 ani, cetăţenii sunt obligaţi să solicite eliberarea unui act de identitate în termen de 15 zile de la producerea evenimentului.

Nerespectarea prevederilor OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români atrage răspunderea contravenţională, care se sancţionează cu amendă cuprinsă între 40 lei şi 80 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel