Politica struţului, în România. Elena Cristian, semnal de alarmă: Asta ne costă mai mult decât orice criză!
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Sedinta Guvern
Sedinta Guvern
Elena Cristian, analist DC Business, atrage atenţia asupra faptului că România se află acum într-o situaţie similară cu anul 2008, atunci când a venit criza economică şi cu momentul declanşării pandemiei de coronavirus. 

"Această politică a struţului ne-a costat foarte mult de-a lungul anilor. Să ne aducem aminte ce s-a întâmplat în 2009: atunci spuneau că nu vine criza, iar când a venit, ne-a lovit de nu am putut să ne mai ridicăm câţiva ani. Ne-a lovit rău de tot. Când a început pandemia, la fel; ne spuneau că nu vine, că e o simplă răceală, să ne vedem de treabă. Iar pandemia ne-a costat scump şi ne va mai costa de acum încolo.

Cât priveşte criza economică de acum, ni se spune că nu vine nicio criză. Doar liderul UDMR a admis că va fi o criză şi va fi greu. În rest toţi ne spun că e bine, că e minunat.

Programul economico-social a fost gândit pe o creştere economică de aproape 2,5%. Vine apoi Banca Mondială, ne dă două palme şi ne spune: 'dacă faceţi 1,9% e bine' - fiind în luna aprilie.

Eu cred că asta ne costă mai mult decât orice altă criză: politica struţului, această lipsă de strategie, de gândire şi de a nu lua decizii pentru anumite domenii care ne-ar putea aduce beneficii", a explicat, într-o intervenţie telefonică la România TV, Elena Cristian.

 

Citeşte şi: "Sprijin pentru România". Elena Cristian, întrebare cheie despre program: Cum poţi acoperi scumpirile cu 125 de lei pe lună?

 

Liderii coaliţiei de guvernare au organizat, luni seara, o conferinţă de presă în care au vorbit despre programul "Sprijin pentru România", un pachet de măsuri economice şi sociale. 

Elena Cristian a vorbit despre acest program într-o intervenţie la România TV.

"Sunt foarte puţine informaţii. Presa a primit o prezentare din 27 de slide-uri cu măsuri care vizează atât mediul de afaceri, cât şi populaţia săracă, definită cumva până la o limită de venit de 1.500 de lei. Toate aceste măsuri arată bine când le citeşti; sunt făcute profesionist, de către o agenţie media, sunt scrise frumos, doar că sunt neconvingătoare, cel puţin până la acest moment.

De ce spun asta? Pentru că sunt foarte multe întrebări, iar prima este 'de unde vin banii?', fiindcă doar 10% din această sumă e acoperită din fonduri europene, iar acestea nu vor finanţa niciodată vouchere pentru persoanele cu venituri reduse. De unde vor veni banii, pentru că dacă nu cresc încasările la buget, atunci înseamnă că se iau din altă parte.

Măsurile sunt îmbrăcate frumos, dar 50 de euro la două luni pentru susţinerea scumpirilor din ultimii ani ce înseamnă? 50 de euro sunt 250 de lei, adică 125 de lei pe lună. Eu nu cred că pot fi susţinute, cu această sumă, toate aceste scumpiri.

Eu aştept ordonanţa, aştept normele, aştept să văd mecanismul de implementare pentru toate aceste măsuri", a explicat Elena Cristian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel