Politolog rus: Pentru Putin, ca și pe vremea KGB-ului, totul este o operațiune secretă
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Putin are în continuare reflexe de KGB-ist
Putin are în continuare reflexe de KGB-ist
Cele mai recente exemple sunt pretextele folosite de Putin pentru a opri gazele spre Germania, odată faptul că ar fi existat o scurgere de ulei la o turbină iar un alt pretext a fost acela că o turbină nu ar fi fost livrată la timp.

În mod repetat, Putin prezintă Occidentului argumente fragile pentru a explica de ce nu poate livra materia primă.

Este clar atât pentru ruși, cât și pentru Occident că nu este vorba de probleme tehnice, ci de pedepsirea UE pentru sancțiunile impuse de bloc Rusiei și pentru susținerea Ucrainei.

Rareori Putin spune deschis ceea ce vrea să spună de fapt. Ani de zile, Putin a aplicat în politică ceea ce a învățat în perioada în care a lucrat în serviciul secret sovietic KGB.

În stilul serviciilor secrete sovietice, el provoacă în mod repetat confuzie, răspândește minciuni și lasă urme false. Până la urmă, strategia sa include întotdeauna semnale adversarilor săi. Procedând astfel, Putin păstrează întotdeauna posibilitatea de a transfera vina asupra altora.

Și în trecut Putin a folosit aceleași tehnici. Când Turcia a doborât un avion rusesc Su-24 în zona de frontieră cu Siria în 2015, autoritățile sanitare rusești au obiectat brusc la alimentele livrate din Turcia. Ministerul rus de Externe a emis un avertisment de călătorie pentru Turcia. Ca urmare, agențiile de turism din Rusia au încetat să mai vândă vacanțe în Turcia.

Când președintele kazah Qassym Shomart Toqaev (69 de ani) a declarat deschis că țara sa nu va recunoaște republicile Donbass fondate de ruși, rușii au întrerupt transportul petrolului kazah către Europa prin teritoriul lor. Motivul invocat a fost acela că standardele de mediu nu ar fi fost respectate în timpul transportului.

Paralele cu actualul șantaj al lui Putin cu folosirea gazului împotriva Europei este evidentă. ”Este și a fost întotdeauna un joc cinic al lui Putin pentru a putea spune: ”Nu am fost eu!””, a declarat pentru BILD politologul rus Fedor Krasheninnikov.

"În cele din urmă, el are întotdeauna opțiunea de a spune că a fost vina autorităților de mediu sau de sănătate, sau că totul s-a întâmplat din cauza unor probleme tehnice și că nu a fost chiar vina lui. Toată lumea știe că minte. Dar asta face parte din joc. Fanii săi din Rusia și din străinătate nu se supără de aceste minciuni. Pentru ei, este un semn că este viclean și puternic”.

Putin folosește de ani de zile o strategie similară pentru a-și elimina adversarii politici și presupușii trădători. Dacă cineva este împușcat sau bătut până este omorât, este evident pentru toată lumea că a fost o crimă. Chiar dacă, în majoritatea cazurilor, nu sunt găsiți făptuitorii, autoritățile ruse trebuie să investigheze.

Pe de altă parte, în cazul atacurilor cu noviciok, se poate spune întotdeauna că nu a fost vorba de otravă, că persoana în cauză poate a mâncat ceva greșit. Sau chiar că otrava detectată în Occident nu ar fi putut proveni din Rusia.

În acest caz, autoritățile ruse nici măcar nu trebuie să deschidă o anchetă oficială - așa cum nu au făcut-o nici până astăzi în cazul lui Alexei Nawalnîi. Putin poate prezenta o contraopiniune din partea autorităților sale la fiecare opinie a experților.

"Toți cei care au de-a face cu Putin trebuie să știe că acesta minte în mod regulat. Pentru el, la fel ca pe vremea KGB-ului, totul este o operațiune secretă", spune Krasheninnikov.

"Acesta este unul dintre motivele pentru care nu a declarat oficial război Ucrainei. El ar putea oricând să dea vina pentru crimele comise acolo de soldații săi fie pe grupurile de mercenari privați, fie pe luptătorii din așa-numitele republici Donbass, pentru a putea spune la sfârșit: Nu am dat nimănui un ordin. Nu pot fi tras la răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat acolo".

Citește și: China și Rusia vor o nouă ordine mondială ”mai dreaptă și mai rezonabilă”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ministerul Finanţelor, anunţ despre ratingul României

Agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 12...

Ryanair, anchetată în Italia pentru practici neconcurențiale

Autoritatea italiană de reglementare în domeniul...

Planul Volkswagen de reducere a costurilor

Grupul Volkswagen a întocmit un plan de reducere a...

Programul de 1 Mai şi Paşte al magazinelor Kaufland

Kaufland România anunță programul magazinelor de Paște.

Românii pot cumpăra de azi noi titluri de stat Tezaur

Începând de azi, 15 aprilie, românii pot subscrie pentru...

Mai multe autorități vor putea colecta creanțe bugetare

În contextul necesității îmbunătățirii cadrului legal...

Aluminiul și cuprul cresc la bursă. Explicație

Această creștere nu are legătură cu ceea ce se întâmplă,...


pixel