Polonia are o întreagă armată de reconstruit și de întărit. Încă de la începutul războiului din Ucraina, Varșovia și-a susținut vecinul în fața agresiunii rusești. Guvernul nu s-a zgârcit în a trimite echipamente, inclusiv tancuri, obuze și rachete moderne.
Dar, în mod inevitabil, acest ajutor a slăbit într-atât armata poloneză încât guvernul crede că, dacă mâine Rusia sau Belarus ar lansa o ofensivă împotriva Poloniei, țara nu ar avea, practic, cu ce să facă față unei astfel de agresiuni. Iar această amenințare persistă de la începutul conflictului, mai ales că ultimele declarații ale președintelui belarus și recentele mișcări de trupe la graniță nu i-au liniștit pe polonezi.
30 de miliarde de euro cheltuiți
Pentru a preveni eventuale atacuri, guvernul polonez a votat un buget record pentru a-și moderniza armata cât mai repede posibil. Decizia a fost luată, astfel că anul viitor vor fi cheltuite aproape 30 de miliarde de euro pentru a înlocui echipamentele expediate în Ucraina. Este dublul sumei din bugetul de anul trecut și reprezintă aproximativ 3% din PIB-ul Poloniei.
Pentru ministrul apărării, obiectivul este de a construi o "armată de descurajare fermă". El vrea să dubleze numărul forțelor terestre și, mai ales, să se înarmeze cu echipamente care și-au dovedit deja valoarea pe câmpul de luptă ucrainean. Guvernul își înmulțește achizițiile de armament internațional, în special rachete americane Himar și tunuri coreene.
Până la sfârșitul deceniului, Polonia speră să aibă mai multe tancuri și artilerie decât forțele franceze, germane, britanice, italiene, belgiene și olandeze la un loc. Asta e mult!
O strategie politică
Acest întreg proces de modernizare este, de asemenea, o strategie politică a partidului de guvernământ PiS. Polonia este în conflict cu Uniunea Europeană, dar a jucat un rol important în strategia militară a NATO de la începutul războiului din Ucraina
Desigur, acest efort militar fără precedent este, de asemenea, o modalitate pentru partidul Lege și Justiție de a ocupa un loc central în tabăra occidentală, în special în cadrul NATO. Varșovia visează să recâștige poziția de lider în Europa, iar faptul că ar putea avea cea mai puternică armată de pe continent i-ar conferi în mod inevitabil mai multă greutate.
Pentru a câștiga importanță, PiS nu ezită să consolideze parteneriatele în afara granițelor Uniunii Europene. Partidul merge pe cont propriu pentru a-și întări armata. O atitudine care nu este pe placul opoziției care a promis că, dacă va câștiga alegerile parlamentare de anul viitor, va revizui întregul buget al apărării.
Citește și Pentagonul vrea o nouă rachetă și pune la bătaie 985 milioane de euro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Într-o mișcare istorică,...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...