Polonia cheltuiește sume record pentru a-și întări dispozitivul de apărare
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un efort uriaș, obiective mărețe
Un efort uriaș, obiective mărețe
Războiul din Ucraina a determinat Polonia să regândească structura dispozitivului său de apărare inclusiv din punctul de vedere al dotării cu tehnică de luptă avansată. Ca atare, Varșovia a decis să aloce sume uriașe pentru bugetul său militar.

Polonia are o întreagă armată de reconstruit și de întărit. Încă de la începutul războiului din Ucraina, Varșovia și-a susținut vecinul în fața agresiunii rusești. Guvernul nu s-a zgârcit în a trimite echipamente, inclusiv tancuri, obuze și rachete moderne.

Dar, în mod inevitabil, acest ajutor a slăbit într-atât armata poloneză încât guvernul crede că, dacă mâine Rusia sau Belarus ar lansa o ofensivă împotriva Poloniei, țara nu ar avea, practic, cu ce să facă față unei astfel de agresiuni. Iar această amenințare persistă de la începutul conflictului, mai ales că ultimele declarații ale președintelui belarus și recentele mișcări de trupe la graniță nu i-au liniștit pe polonezi.

30 de miliarde de euro cheltuiți

Pentru a preveni eventuale atacuri, guvernul polonez a votat un buget record pentru a-și moderniza armata cât mai repede posibil. Decizia a fost luată, astfel că anul viitor vor fi cheltuite aproape 30 de miliarde de euro pentru a înlocui echipamentele expediate în Ucraina. Este dublul sumei din bugetul de anul trecut și reprezintă aproximativ 3% din PIB-ul Poloniei.

Pentru ministrul apărării, obiectivul este de a construi o "armată de descurajare fermă". El vrea să dubleze numărul forțelor terestre și, mai ales, să se înarmeze cu echipamente care și-au dovedit deja valoarea pe câmpul de luptă ucrainean. Guvernul își înmulțește achizițiile de armament internațional, în special rachete americane Himar și tunuri coreene.

Până la sfârșitul deceniului, Polonia speră să aibă mai multe tancuri și artilerie decât forțele franceze, germane, britanice, italiene, belgiene și olandeze la un loc. Asta e mult!

O strategie politică

Acest întreg proces de modernizare este, de asemenea, o strategie politică a partidului de guvernământ PiS. Polonia este în conflict cu Uniunea Europeană, dar a jucat un rol important în strategia militară a NATO de la începutul războiului din Ucraina

Desigur, acest efort militar fără precedent este, de asemenea, o modalitate pentru partidul Lege și Justiție de a ocupa un loc central în tabăra occidentală, în special în cadrul NATO. Varșovia visează să recâștige poziția de lider în Europa, iar faptul că ar putea avea cea mai puternică armată de pe continent i-ar conferi în mod inevitabil mai multă greutate.

Pentru a câștiga importanță, PiS nu ezită să consolideze parteneriatele în afara granițelor Uniunii Europene. Partidul merge pe cont propriu pentru a-și întări armata. O atitudine care nu este pe placul opoziției care a promis că, dacă va câștiga alegerile parlamentare de anul viitor, va revizui întregul buget al apărării.

Citește și Pentagonul vrea o nouă rachetă și pune la bătaie 985 milioane de euro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel