Polonia comandă noi arme, Rusia o lasă mai încet cu războiul
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Polonia are deja două astfel de rachete americane
Polonia are deja două astfel de rachete americane
Coincidența face ca, în timp ce Polonia anunță că va comanda noi rachete americane, Moscova spune că va încetini ofensiva în Ucraina. 

Polonia va comanda încă şase baterii de rachete sol-aer Patriot din Statele Unite pentru apărarea sa antiaeriană având în vedere războiul declanşat de Rusia în Ucraina, a anunțat ministrul apărării, Mariusz Blaszczak, membru al partidului Lege şi Justiţie (PiS).

Potrivit precizărilor sale, baza pentru această achiziţie este un memorandum de înţelegere încheiat între cele două ţări în 2017. Comanda va include de asemenea un stoc de rachete defensive, precum şi suport pentru instruire şi logistic. Guvernul de la Varşovia a comandat deja din SUA două baterii Patriot în 2018, livrarea lor fiind aşteptată în cursul acestui an.

Sistemul Patriot (Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target) produs de corporaţia Raytheon este utilizat pentru a contracara avioane, rachete balistice tactice şi rachete de croazieră. După declanşarea atacului Rusiei în Ucraina pe 24 februarie, armata SUA a transferat temporar două baterii Patriot din Germania în Polonia.

Citește și Vladimir Putin, optimist cu privire la economia Rusiei. Ce planuri are Moscova

În acest context, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Rusia îşi încetineşte ofensiva în Ucraina în mod deliberat, pentru a permite evacuarea civililor. ''Sunt declarate încetări ale focului şi sunt create coridoare umanitare pentru a scoate oamenii din aşezările încercuite. Desigur, asta încetineşte ritmul ofensivei, dar acest lucru este făcut în mod deliberat pentru a evita victime în rândul populaţiei civile'', a susținut Şoigu, un foarte apropiat prieten al președintelui Putin. 

Instituția condusă de Șoigu anunțase anterior, că forţele ruse au lovit un depozit de arme situat în regiunea separatistă Doneţk, din estul Ucrainei. În depozit erau stocate proiectile pentru obuziere M777 produse în Statele Unite. Agenţia Reuters nu a putut verifica din surse independente aceste informaţii.

La trei luni de la începerea agresiunii militare în ţara vecină, forţele ruse încearcă să-şi apere poziţiile de la nord de Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, pregătind o nouă ofensivă împotriva oraşului Sloviansk, situat mai la sud. Potrivit unor surse ucrainene, operaţiunile ruse din zona oraşelor Severodoneţk şi Bahmut au eşuat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel