Polonia pregătește o megafuziune. Sunt vizați doi giganți ai hidrocarburilor
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O mișcare menită să aducă un plus de stabilitate
O mișcare menită să aducă un plus de stabilitate
Adunarea generală a celui mai mare grup petrolier din Polonia, PKN Orlen, a aprobat miercuri un plan de fuziune cu PGNiG, cea mai mare companie de gaze din țară, ca parte a unui plan de consolidare a sectorului energetic din Polonia.

PKN Orlen, controlată de stat, a fuzionat recent cu principalul său rival local, Lotos, după ce a achiziționat, printre altele, compania energetică poloneză Energa. Fuziunea cu PGNiG, care este, de asemenea, controlată de stat, ar trebui să aducă "stabilitate în aprovizionarea cu energie și, astfel, să consolideze securitatea și independența energetică a Poloniei", potrivit unei declarații a PKN Orlen.

După ce a obținut undă verde condiționată din partea Oficiului polonez pentru concurență UOKiK și a guvernului polonez, PKN Orlen mai trebuie să obțină aprobarea adunării generale a PGNiG pentru a finaliza dosarul. UOKiK a forțat PGNiG să renunțe la controlul asupra unității sale poloneze de stocare a gazelor.

Noua fuziune va avea loc prin achiziționarea tuturor activelor PGNiG de către PKN Orlen, în schimbul unor noi acțiuni în capitalul social majorat al acesteia din urmă. PKN Orlen este campionul polonez în producția, transportul, rafinarea, vânzarea cu ridicata și cu amănuntul a petrolului, precum și în sectorul energiei electrice. PGNiG își desfășoară activitatea în domeniul producției, importului, depozitării, distribuției și vânzării de gaze și este cel mai mare angrosist și detailist de energie din Polonia.

Citește și Gazoductul ”Baltic Pipe” inaugurat cu o lună mai devreme

Conducta va transporta gaze naturale din platforma norvegiană, prin Danemarca și prin Marea Baltică, până în Polonia. Este piesa centrală a unei strategii poloneze de independență față de Rusia, care a început cu mulți ani înainte ca invazia Moscovei în Ucraina din februarie să declanșeze o criză energetică globală.

Fluxurile din Norvegia, împreună cu livrările prin intermediul terminalelor de gaz lichefiat, sunt esențiale pentru planul Poloniei. Țara a fost privată de livrările de gaze rusești în aprilie, după ce ar fi refuzat să plătească în ruble.

"Era dominației rusești în domeniul gazelor se apropie de sfârșit, era care a fost marcată de amenințări și șantaj", a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la inaugurarea de la Budno, în vestul Poloniei, conform Euronews. Citește mai departe AICI

Citește și Polonia a dezvoltat un canal care ocolește apele teritoriale ale Rusiei

"Este vorba de a deschide această cale pentru a nu trebui să mai cerem acordul unei ţări care nu ne este prietenoasă", a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda în cursul unei ceremonii inaugurale a canalului, amintind contextul invaziei ruse în Ucraina vecină.

Polonia, ţară membră a UE şi NATO, susţine ferm Kievul.

Accesibilă pentru moment doar navelor mici, calea fluvială deschisă prin acest canal ar trebui să permită în final să ajungă la Elblag, situat la distanţa de 25 km, navelor cu lungimea de până la 100 de metri, largi de 20 de metri şi cu pescajul de 4,5 metri, potrivit Ministerului polonez al Infrastructurilor. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...


pixel