Polonia rămâne inflexibilă în privința impozitului pe profit. Singura din UE

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Polonia are interesele și jocurile ei
Polonia are interesele și jocurile ei
Varșovia opune rezistență. Unul dintre proiectele prioritare ale președinției franceze la UE - transpunerea în legislația UE, prin intermediul unei directive, a acordului OCDE privind un impozit minim de 15% pe profit - se confruntă în continuare cu veto-ul unui singur stat membru.

Timp de mai multe luni, președinția franceză a depus eforturi pentru a depăși rezervele exprimate de Suedia, Ungaria, Estonia, Republica Cehă și Malta. Suedia s-a declarat mulțumită de faptul că va avea la dispoziție tot anul 2023 pentru a pune în vigoare textul european la nivel național. Ungaria, care dorea să includă și întreprinderile mijlocii, deși proiectul se referă doar la întreprinderile cu o cifră de afaceri de peste 750 de milioane de euro, a renunțat în cele din urmă. De asemenea, a fost inclusă o clauză de opționalitate pentru statele membre cu mai puțin de 10 societăți care intră în domeniul de aplicare al directivei. Guvernele lor nu vor trebui să își reformeze legislația fiscală pentru a recupera taxa de 15%. Cu toate acestea, acest lucru nu va împiedica alte state membre să colecteze aceste venituri.

Textul este elaborat

La nivelul Consiliului, toată lumea este de acord cu detaliile tehnice ale textului elaborat în ultimele luni. Cu excepția Poloniei. "Să fie clar: nu mai există dificultăți tehnice. Nici unul. Le-am rezolvat pe toate, iar voință politică există. Dacă ar exista vreo opoziție, aceasta nu ar avea nimic de-a face cu impozitul minim, ci ar fi motivată de alte motive", a explicat ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, la începutul lunii aprilie.

Oficial, Varșovia cere ca acest impozit minim de 15% să fie legat în mod obligatoriu din punct de vedere juridic de primul pilon al acordului OCDE, al cărui scop este de a realoca între state drepturile de impozitare a profiturilor excedentare legate de activitățile digitale ale multinaționalelor. Pentru Paris și Washington, o asemenea abordare este inadmisibilă. Primul pilon face obiectul unui tratat internațional, iar cel de-al doilea, ține de suveranitatea națională.

O problemă politică profundă

Aflat în vizită la Varșovia, înaintea reuniunii miniștrilor de finanțe ai G7 care va avea loc joi și vineri în Germania, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, nu a reușit să influențeze poziția poloneză. "Secretarul Yellen s-a angajat să continue să colaboreze cu Polonia în legătură cu această inițiativă importantă", se spune lapidar în comunicat.

În acest context, Bruno Le Maire s-a întâlnit cu omologii săi american și polonez pentru a încerca să deblocheze situația. "Obiectivul președinției franceze este de a obține o ridicare a veto-ului polonez pentru Consiliul Ecofin din 17 iunie", a declarat ministrul. În acest scop, a fost creată o echipă tehnică franco-poloneză.

Citește și Bulgarii vor plăti cel mai mic preț la carburanți din Europa

De fapt, veto-ul polonez își are originea într-o problemă politică mai profundă. În contextul războiului din Ucraina și al afluxului de refugiați în țară, Polonia se simte neglijată de UE. Acest lucru este agravat de faptul că reforma sistemului judiciar polonez, incompatibilă cu valorile europene, a adus Varșoviei două amenzi din fondurile UE destinate țării. Blocarea fondurilor UE în cadrul planului de redresare (23,9 miliarde de euro) pentru Polonia nu ajută. Rezolvarea acestei probleme spinoase ar putea permite deblocarea chestiunii fiscale.

Președinția franceză are la dispoziție mai puțin de o lună. Un lucru este cert: întârzierea europeană complică sarcina lui Janet Yellen la Washington, unde Congresul nu a reușit până acum să adopte o măsură care să alinieze SUA la normele fiscale minime. Legiuitorii americani sunt, de asemenea, lenți în a acționa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...


pixel