Poluarea din România, la cote alarmante. Care sunt riscurile pentru sănătate
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Calitatea aerului este măsurată în timp real prin analizarea cantitativă a particulelor PM2.5 și PM 10, prezente în atmosferă. 
Calitatea aerului este măsurată în timp real prin analizarea cantitativă a particulelor PM2.5 și PM 10, prezente în atmosferă. 
Media anuală a concentraţiei de particule fine (PM2,5) în zonele urbane din Uniunea Europeană a scăzut până la 12,6 ľg/m3 (micrograme pe metrul cub) în 2019, de la 25 ľg/m3 în 2015. Diferențele dintre cele mai poluate și cele mai curate țări sunt foarte mari.

Poluarea este peste nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, adică o medie anuală de 10ľg/m3, arată datele publicate joi de Eurostat, citate de Agerpres.

România este în topul statelor cu cea mai mare concentraţie de particule fine (PM2,5), cu 16,4 ľg/m3. Pe primele două locuri se află zonele urbane din Bulgaria (19,6 ľg/m3) șiPolonia (19,3 ľg/m3), urmate de țara noastră. În contrast, concentraţia este cea mai scăzută în zonele urbane din Estonia (4,8 ľg/m3), Finlanda (5,1 ľg/m3) şi Suedia (5,8 ľg/m3).

PM2,5 reprezintă cele mai periculoase particule fine, adică cele cu un diametru mai mic de 2,5 microni. Spre deosebire de PM10 (adică particule cu o dimensiune de 10 microni), particulele PM2,5 pot afecta mai grav sănătatea deoarece pătrund adânc în plămâni.

Citește și: Rabla electrocasnice. Începe ETAPA a doua. Ce se întâmplă

Potrivit unui studiu publicat în luna martie de platforma globală privind calitatea aerului IQAir, România s-a clasat pe locul 15 în topul celor mai poluate ţări din Europa, în 2020, iar capitala Bucureşti a ocupat poziţia 51 la nivel mondial. Cea mai poluată capitală din lume este Delhi (India), iar la polul opus aerul cel mai curat este de găsit în insule din mijlocul oceanului, precum Insulele Virgine şi Noua Zeelandă, sau în capitalele ţărilor nordice Suedia şi Finlanda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel