Popescu: 668 de aplicații pentru instalarea de noi capacități de producere a energiei electrice
Autor: Antonia Popescu | 22 iun, 22:27
Ministrul Energiei, Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunță că au fost depuse 668 de aplicații pentru instalarea de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile până miercuri seara, când s-a închis call-ul pentru depunerea proiectelor pentru fonduri din PNNR

Miercuri, la ora 17.00, s-a înschis call-ul pentru depunerea proiectelor pentru fonduri din PNNR destinate investițiilor pentru instalarea de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară. Au depus proiecte 668 de aplicanți, spune Virgil Popescu.

Ministrul Energiei precizează că valoarea ajutorului de stat acordat în cadrul schemei pe MW instalat este:

Energie eoliană
1.300.000 Euro/MW- pentru capacități instalate între 0,2 MW (exclusiv) și 1 MW (inclusiv);
650.000 Euro/MW- pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.

Energie solară
750.000 Euro/MW – pentru capacități instalate între 0,2 MW (exclusiv) și 1 MW (inclusiv);
425.000 Euro/MW – pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.

„Ajutorul maxim care se poate acorda pentru un proiect de investiţii nu poate depăşi 15.000.000 euro pe întreprindere, pe proiect de investiții. Tot astăzi (miercuri - n.r.), am pus în dezbatere publică documentele aferente apelului competitiv – Sprijinirea investiţiilor în modernizare, monitorizarea și eficientizarea consumului de energie la nivelul operatorilor economici în vederea asigurării eficienței energetice în sectorul industrial, Măsura de investiții 5. Prin realizarea proiectelor finanțabile în cadrul acestei scheme de ajutor se urmăreşte implementarea unui număr de minim 50 de proiecte destinate creșterii eficienței energetice a industriei care să determine o economie de energie de cel putin 30% în cadrul activității economice a întreprinderilor beneficiare. Am încredere că și prin aceste investiții vom asigura securitatea și independența energetică a României”, spune Virgil Popescu, potrivit Mediafax.

Citește și: Scăderea preţului la pompă. Liberalii aruncă pisica în curtea ministrului Finanţelor, Adrian Câciu. Ce îi solicită

PNL arată că Ministerul Finanțelor trebuie să analizeze pârghiile prin care poate să acționeze pentru a induce o scădere a prețului de la pompă.

„Creșterea prețului carburanților poate fi temperată prin măsuri fiscale. Ministerul Finanțelor trebuie să analizeze pârghiile prin care poate să acționeze pentru a induce o scădere a prețului de la pompă”, transmit liberalii, în replică la cererea social-democraților.

Potrivit PNL, în paralel este nevoie de analize din partea Consiliului Concurenței și a ANPC.

„Însă guvernul, în urma acestor rapoarte, poate interveni asupra prețului numai prin intermediul Ministerului Finanțelor (fie că vorbim de reducerea accizelor, a TVA, impozitarea profitului sau plafonarea prețurilor). Sunt măsuri ce țin de fiscalitate, nu de producție, nu de calitatea serviciilor. Ministrul Finanțelor, domnul Adrian Câciu, trebuie să prezinte o analiză publică asupra scenariilor de intervenție rapidă asupra prețului. Sunt necesare și analizele Consiliului Concurenței și ale ANPC. E nevoie să privim toți cu responsabilitate și pragmatism problema prețurilor pe această piață și să ne asumăm cele mai bune măsuri fiscale în perioada imediat următoare”, se mai arată în postarea PNL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 200

Euro și-a continuat miercuri alunecarea în raport cu...

Prețul cuprului continuă să se prăbușească

Cuprul a coborât sub 7.500 de dolari pe tonă, în timp ce...

Crossuri externe