Populaţia planetei urmează să atingă pragul de 8 miliarde de locuitori
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Populaţia lumii urmează să atingă pragul de 8 miliarde de oameni. 

Mâine, populaţia de pe Pământ va atinge pragul de 8 miliarde de locuitori, conform proiecţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, care indică, însă, şi că sporul natural global este în scădere. Astfel, estimările mai arată că populaţia lumii va continua să crească lent, până în 2080, când ar urma să ajungă la 10 miliarde 400 de milioane de oameni, nivel pe care îl va păstra până la sfârşitul secolului. 

Conform aceloraşi calcule, în anul care vine, India va depăşi China în topul celor mai numeroase popoare, iar în viitorul apropiat zona Africii sub-sahariene va contribui cel mai mult la creşterea numărului de pământeni, până în 2050, an care va consemna în schimb o scădere a numărului de locuitori cu cel puţin un procent în peste 60 de ţări ale lumii, dar şi o îmbătrânire globală a populaţiei.

Grupa de vârstă 65 plus va creşte de la 10 la 16% din total, ceea ce înseamnă că numărul vârstnicilor va fi mai mult decât dublu faţă de cel al copiilor mici până în cinci ani, mai arată proiecţiile ONU. Momentul de mâine va fi o ocazie de a ne celebra diversitatea, dar şi de a admira progresul medicinei, care a dus la creşterea duratei de viaţă şi a redus semnificativ mortalitatea la naştere, nota secretarul general al Naţiunilor Unite. În perioada de trecere dintr-un secol în altul, între anii 1990 şi 2019, speranţa de viaţă la naştere a crescut cu aproape nouă ani şi a fost afectată doar de perioada pandemiei. Antonio Guterres adăuga că, în acelaşi timp, este un moment care trebuie să ne reamintească de responsabilitatea ce revine fiecăruia dintre noi, de a avea grijă de planetă, informează Rador.

 

Citeşte şi: Europenii pot răsufla ușurați. Iarna va fi una cu temperaturi cu mult peste cele normale

 

Potrivit Serviciului pentru schimbări climatice Copernicus al Uniunii Europene, există o mare probabilitate ca în această iarnă să avem temperaturi semnificativ mai ridicate decât cele normale, ceea ce ar putea oferi o ușurare pentru piețele de combustibili pentru încălzire, care sunt în criză. 

Oamenii de știință de la Copernicus au raportat duminică, în prognoza lor sezonieră cea mai atent monitorizată, că este aproape sigur că în regiunile de coastă de la Marea Baltică, Marea Mediterană și Marea Nordului se vor înregistra temperaturi care vor depăși mediile istorice. Gradul de certitudine a vremii mai calde a crescut în ultima lună, scrie Bloomberg.

Temperaturile anormal de ridicate ar putea reduce cererea de gaze naturale, pe care țările europene s-au grăbit să le depoziteze. Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei a propulsat prețurile acestui combustibil la niveluri record, contribuind la o criză a costului vieții în întreaga regiune.

Există o probabilitate de 50% până la 60% ca temperaturile să fie cu mult peste normele istorice în mare parte din Marea Britanie, centrul și sudul Europei. Temperaturile mai ridicate ar contribui la evitarea epuizării rezervelor limitate de gaze naturale. 

"Având în vedere că majoritatea modelelor meteorologice prevăd condiții relativ blânde pentru restul anului 2022, probabil că va exista suficient gaz pentru a satisface cererea chiar și în cazul unui început rece al anului 2023", a scris Eurasia Group într-o notă publicată înaintea raportului Copernicus de duminică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel