Portugalia nu va mai acorda cadouri fiscale pensionarilor străini

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Se schimbă condițiile pentru pensionarii străini
Se schimbă condițiile pentru pensionarii străini
„Menținerea acestei măsuri ar echivala cu prelungirea unei decizii de nedreptate fiscală care nu este justificată”, a explicat premierul țării.

Nu, noile reguli nu intră imediat în vigoare, ci peste câteva luni, la începutul anului 2024. Când Portugalia nu îi va mai scuti pe pensionarii străini de taxe, deoarece acest lucru poate contribui la creșterea prețurilor la proprietățile imobiliare, în plină criză a locuințelor, a anunțat premierul Antonio Costa. „Menținerea unei astfel de măsuri în viitor ar echivala cu prelungirea unei decizii de nedreptate fiscală care nu este justificată și, mai mult, ar fi un factor indirect de creștere pe mai departe a prețurilor pe piața imobiliară”, a spus șeful guvernului socialist într-un interviu acordat televiziunii CNN Portugalia, precizând scutirile deja acordate vor rămâne în vigoare.

Creată în 2009 pentru străinii care au locuit cel puțin jumătate din an în Portugalia, această scutire acordată pe o perioadă de zece ani a fost totală până în 2020. De atunci, noii sosiți au putut beneficia de o cotă de impozitare redusă de 10%. Măsura, devenită cu adevărat efectivă după o simplificare a procedurii în 2012, a urmărit atragerea de capital străin în această țară, puternic lovită de o criză a datoriilor. De aceasta măsură au beneficiat aproximativ 10.000 de persoane, majoritatea pensionari francezi, britanici sau italieni, care s-au stabilit în principal în regiunea Lisabona sau în stațiunile de pe litoral din Algarve (sud) și care au contribuit în mare măsură la redresarea pieței imobiliare.

O creștere incredibilă

La fel ca „vizele de aur” acordate investitorilor bogați din țări din afara Uniunii Europene sau regimul fiscal care vizează atragerea „nomazilor digitali”, sistemul a fost citat în mod regulat printre factorii care explică creșterea prețurilor imobiliare. Între 2012 și 2021, costul locuințelor a crescut cu 78% în Portugalia, față de 35% în Uniunea Europeană în ansamblul ei, potrivit unui studiu al Fundației portugheze Francisco Manuel dos Santos. În al doilea trimestru al anului 2023, chiria medie a crescut cu încă 11% pe an, potrivit datelor oficiale publicate săptămâna trecută.

În acest context, mii de portughezi au ieșit sâmbătă pe străzile din Lisabona și din alte douăzeci de orașe din țară, pentru a cere guvernului acțiuni mai ferme. „Nu ascund o anumită frustrare, ca să nu spun o mare frustrare, să constat că realitatea a fost mult mai dinamică decât capacitatea de răspuns politic”, a recunoscut premierul în interviul de luni seară. Executivul său a adoptat recent o serie de măsuri menite să reducă prețurile imobiliare care prevede în special încetarea „vizelor de aur” sau închirierea obligatorie a apartamentelor vacante pentru mai mult de doi ani în regiunile cele mai populate. Și, pentru a ajuta aproape un milion de familii, guvernul a decis săptămâna trecută să permită debitorilor să beneficieze de o rată redusă timp de doi ani.

Citește și Sunt şi ţări care au mai mulţi bani decât pot cheltui. Cazul Portugaliei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel