Portul Constanța își va mări capacitatea. Oportunitate pentru România în contextul geopolitic actual
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Portul Constanța / Foto: kepass / Pixabay
Portul Constanța / Foto: kepass / Pixabay
Aflată în fază de negocieri, extinderea capacității Portului Constanța ar putea prinde contur în următoarea lună, afirmă Mihai Teodorescu, directorul general al celui mai mare port al țării care, odată cu această ocazie, își va reconfigura potențialul în ceea ce privește transportul de marfă către Europa.

Discuția a survenit după negocierile purtate cu un fond suveran de investiții din Emiratele Arabe Unite prin care ar urma să se concretizeze un proiect pentru care Guvernul României a semnat în 2022 diferite memorandumuri, ”pentru molurile 3 și 4, acesta a fost principalul proiect pe care s-a discutat astăzi – extinderea capacității Portului Constanța până la 20% prin investiția în aceste moluri”, explică Mihai Teodorescu.

 

Valoarea investiției

”Investiția minimă ar fi de peste 1,2 miliarde de euro iar investitorii fac parte dintr-un fond suveran de investiții cu o largă deschidere asupra proiectelor de infrastructură și de digitalizare în Emiratele Arabe, Abu Dhabi. Practic, Portul Constanța a avut anul trecut o creștere istorică de peste 92 milioane de tone pentru un port proiectat acum la 100 milioane de tone, vom avea practic minim 120 - 125 milioane de tone, capacitate de operare efectivă care va reprezenta principala poartă de tranzit și de operare a mărfurilor, atât pentru inițiativa celor trei mări cât și pentru Uniunea Europeană”, a completat Mihai Teodorescu.

În ceea ce privește etapa incipientă a proiectului, directorul general al Portului Constanța a declarat:

”Trebuie să se concretizeze parteneriatul public-privat între acest fond de investiții și Guvernul României, prin Compania Națională a Porturilor Maritime Constanța dar totodată noi mergem în paralel pe linii de finanțare europene și surse proprii guvernamentale. Concret, trebuie să semnăm due dilligence-ul pentru tot ceea ce înseamnă calculul de investiție privind părțile pe care și le asumă Guvernul României și fondul de investiții. Noi suntem foarte pozitivi în acest lucru și credem că într-o lună sau două vom avea bine definită această inițiativă”.

 

Cum va fi extins Portul Constanța

”Vom avea 17 dane noi pregătite de operare, adâncimile vor porni de la 16,5 metri până la 19 metri. Cel mai mare port de la Marea Neagră va putea opera cele mai mari nave care vor tranzita și vor opera pentru traficul de marfă și schimbul de mărfuri pentru UE.

Portul Constanța este, având în vedere contextul geostrategic, cel mai important port și cea mai importantă poartă în UE mai ales în contextul în care sunt problemele din Marea Roșie, aceste tensiuni din Orient, și nu în ultimul rând, tragedia războiului din Ucraina”, a conchis Mihai Teodorescu.

 

CItește și: Portul Constanța a înregistrat cele mai mari exporturi de cereale în 2023

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel