Povestea celui mai mare faliment cripto, spusă de analiștii ASF
Autor: DCBusiness Team | 21 feb 2023, 17:03
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Piețele de criptoactive nu sunt reglementate de autoritățile de reglementare, fapt ce poate duce la generarea de bule speculative și la creșterea riscului sistemic, avertizează Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în ultimul Raport privind Stabilitatea Piețelor Financiare Nebancare.

Un eveniment important pe piețele de criptoactive a avut loc pe 11 noiembrie 2022, când FTX, o platforma de tranzacționare de criptoactive, situată pe locul trei la nivel mondial după capitalizare, a intrat în faliment. Un procent din păgubiții FTX, vor primi o parte din bani înapoi, dar nici un investitor nu va fi despăgubit integral. Investitorii FTX din SUA, ai căror bani sunt blocați în platforma FTX, vor trebui să se alăture unei liste a creditorilor, deoarece nu există un fond de garantare pentru clienții industriei criptoactivelor, de aici și dezavantajul lipsei unei reglementări riguroase a industriei.

Valoarea de piață a tuturor criptoactivelor a scăzut de la aproximativ 3 trilioane de dolari în 2021 la 830 de miliarde la sfârșitul anului 2022. Prăbușirea rapidă a valorii pieței de criptoactive arată cât de fragilă este această piață care nu are fundamente economice. FTX era o platformă de tranzacționare a criptoactivelor, unde investitorii puteau cumpăra și vinde sute de active digitale. Astfel de platforme au crescut în popularitate în ultimii ani, pe măsură ce tot mai multe persoane erau interesate de investirea în criptoactive fără a fi preocupate de riscurile inerente acestora, se arată într-o analiză publicată pe platforma studiifinanciare.ro.

FTX și-a început activitatea în 2019 și a ajuns rapid la un nivel de cunoaștere internațională printr-o serie de achiziții de profil înalt, strategii de marketing agresive și comisioane de tranzacționare 153 reduse. Chiar și cei care nu erau familiarizați cu această tehnologie au fost atrași de FTX, cu promisiunea că se pot obține randamente mult mai bune comparativ cu investițiile în activele tradiționale. În această platformă, au investit companii mari de administrare de portofolii, fonduri de pensii care au plasat peste miliarde de dolari, fapt ce a crescut încrederea investitorilor și implicat la atragerea de sume și mai mari investite.

Despre Sam Bankman Fried și circuitul prăbușirii

Sam Bankman-Fried, fondatorul FTX, în vârstă de 30 de ani, a devenit imaginea companiei și în general imaginea piețelor de cripto-active. Marketingul și sponsorizările importante a unor sporturi din America, au făcut din FTX o platformă renumită.

În termenii și condițiile pe care FTX se presupunea că le respectă, era stipulată condiția că FTX nu va împrumuta activele clienților pentru divizia sa de tranzacționare. Cu toate acestea, investigațiile derulate până în prezent (ianuarie 2023) arată că 8 din cele 14 miliarde de dolari, au fost împrumutate către Alameda Research, o companie de tranzacționare a criptoactivelor deținută tot de fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried. Banii investitorilor erau folosiți de către Alameda pentru a face investiții riscante.

Coindesk, un site de știri important pentru mediul criptoactivelor, a raportat despre bilanțul Alameda că este plin de nereguli. Acesta arată faptul că Alameda, avea împrumuturi în valoare de 8 miliarde de dolari și că activele sale constau în mare parte din token-uri create brusc de FTX.

Combinând cele două bilanțuri ale companiilor lui Sam Bankman-Fried, arată că, înainte ca lucrurile să se deterioreze, societățile lui Bankman-Fried au primit depozite de aproximativ 14 miliarde de dolari, au împrumutat 8 miliarde de dolari și au strâns aproape 2 miliarde de dolari din capitalul propriu de la investitori. Societățile sale au returnat 5 miliarde de dolari celor care și-au retras investițiile la momentul oportun și se estimează faptul că au dețineri de aproximativ 5,7 miliarde de dolari în investiții de capital și de risc, plus 1 miliard
de dolari în numerar. Acest lucru înseamnă o pierdere estimată între 4 și 12 miliarde de dolari, în funcție de cât de mult din datoria Alameda este către FTX.

CEO-ul FTX, le-a mărturisit foștilor angajați că împrumuturile excesive acordate firmei Alameda, propria sa companie de tranzacționare, a dus la dispariția FTX, acesta insistând și că nu avea cunoștință de cauză asupra pozițiilor cu efect de levier luate de către investitori. Această practică a dus la o criză de lichiditate ce s-a amplificat și care nu a mai putut fi acoperită, deoarece împrumutul de 2 miliarde de dolari, s-a transformat în 8 miliarde de dolari, iar activele ce susțineau împrumutul s-au prăbușit. Citeşte mai departe aici

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se cere închiderea celui mai mare câmp gazifer din Europa

Șeful Shell Olanda consideră că guvernul Țării de Jos ar...

Cum vă ajută ChatGPT să vă planificați vacanța

Recomandări de hoteluri, rezervări de bilete......

Noua ordine mondială și ce înseamnă BRICS

Acronimul a început ca un termen oarecum optimist pentru...

Grevele din Franța scumpesc gazele în Europa

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au...

România va ajunge la 34% surse de energie regenerabilă

România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o...

Ikea, la un pas de vânzarea fabricii din Rusia

Tranzacţia a ajuns pe ultima sută de metri.

EximBank își schimbă numele

Banca de Export Import a României - EximBank SA va deveni Exim Banca...

Crossuri externe