Prăbușirea podului din Baltimore, un coșmar pentru transportul maritim mondial
Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Podul Baltimore înainte de accident / FOTO: Wikipedia
Podul Baltimore înainte de accident / FOTO: Wikipedia
Prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore riscă să agraveze fluxurile comerciale globale, scrie Bloomberg.

Emily Stausboll, analist la firma de analiză a transportului maritim Xeneta, amintește că expeditorii de mărfuri din Orientul Îndepărtat și de pe Coasta de Est a SUA au suferit deja din cauza vremii uscate care s-a instalat de-a lungul Canalului Panama și a atacurilor din Marea Roșie. Tarifele de transport au crescut cu 150%.

În opinia doamnei Stausboll, prăbușirea podului din Baltimore va exacerba îngrijorările legate de transport maritim. În noile condiții, navele vor fi redirecționate temporar către porturile din New York și Virginia, dar capacitatea lor este limitată. În plus, rămâne de văzut cât de repede vor face cale întoarsă navele aflate deja în drum spre Baltimore și către ce alte locații se vor îndrepta. 

Punctul de vedere al expertei este susținut, de altfel, de Bloomberg, analiștii agenției precizând că prăbușirea podului va perturba și lanțul de aprovizionare auto din SUA. 

Costurile vor exploda 

„Vorbim de un mare port, cu un flux intens de mărfuri, așa că impactul se va resimți din plin”, a apreciat John Lawler, director financiar al Ford Motor. „Multe dintre transporturile noastre vor trebui redirecționate către alte porturi de pe Coasta de Est sau în altă parte a țării.

Cu aproximativ 3.600 de camioane care traversează podul într-o zi cu trafic mediu, prăbușirea „antrena o majorare a costurilor, pentru că drumul va fi mai lung, consumul de carburant mai mare și pentru că întârzierile vor fi penalizate”, a explicat purtătorul de cuvânt al American Trucking Associations, citat de Bloomberg.

La rândul său, Ernie Thrasher, directorul general al Xcoal Energy & Resources, a adăugat că prăbușirea podului va afecta exportul a 2,5 milioane de tone de cărbune, în principal către India. Perturbări care ar putea dura până la șase săptămâni, a estimat Thrasher. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel