Prețul locuințelor sunt în creștere. Surpriza din topul scumpirilor
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Brasovul conduce topul scumpirilor
Brasovul conduce topul scumpirilor
Preţul proprietăţilor rezidenţiale din România s-a apreciat, în primul trimestru al anului, cu 0,8% faţă de ultimele trei luni din 2018, ajungând la un nivel apropiat de cel consemnat la începutul anului 2010, relevă cel mai nou raport de piaţă, întocmit de Analize Imobiliare. 

Conform analizei, în marile centre regionale, preţurile apartamentelor s-au majorat, în general, în intervalul ianuarie - martie 2019, deşi în cele două trimestre anterioare, marjele de creştere nu au depăşit pragul de 2%. 

În topul oraşelor în care s-au înregistrat creşteri de preţuri la apartamente se află, pentru al patrulea trimestru consecutiv, Braşov, cu un salt de 2%, respectiv de 8,3% în ultimele 12 luni, ajungând la o medie de 1.100 de euro/mp util. 

Locul secund este ocupat de Cluj-Napoca (atât în topul trimestrial - de 1,7%, cât şi în cel anual - de 6,4%), cu un preţ mediu solicitat pentru un apartament de până la 1.560 de euro/mp util). 

Potrivit sursei citate, în Bucureşti, locuinţele s-au scumpit cu 1,3%, în T1 din 2019, respectiv cu 5,7% la 12 luni, până la 1.320 de euro/mp util, iar pe următoarele locuri în clasamentul anual al creşterilor de preţ se află Timişoara (+5,1%), Constanţa (+3,8%) şi Iaşi (+3,7%). 

Citește și: București, în topul celor mai ieftine orașe, alături de Istanbul

Raportul pieţei imobiliare din România arată, totodată, că, în primele trei luni din acest an, au existat câteva reşedinţe de judeţ unde au avut loc creşteri de preţ sensibil mai mari decât în marile centre regionale, dar şi decât media naţională. Astfel, pe primul loc în clasamentul naţional al scumpirilor se află Botoşani, cu un avans de 7,1%, până la o medie de 800 de euro/mp util, urmat de Miercurea-Ciuc (+6,3%, până la 900 de euro/mp), Drobeta Turnu Severin (+5,3%, până la 670 de euro/mp), Târgu-Jiu (+5,2%, până la 980 de euro/mp) şi Sibiu (+4,5%, până la 940 de euro/mp). 

Pe parcursul primului trimestru al anului 2019, aproximativ 164.000 de potenţiali cumpărători au căutat apartamente şi case scoase la vânzare prin intermediul Imobiliare.ro, cu aproape 30% mai mult decât în cele trei luni anterioare, însă comparativ cu perioada similară din 2018, volumul cererii s-a diminuat cu 20% la nivelul centrelor regionale. 

Datele centralizate de către cei de la Analize Imobiliare arată, pentru primele trei luni din 2019, o majorare de 15,4% a ofertei de locuinţe (apartamente şi case construite înainte de anul 2000) în cele şase centre regionale analizate, dar în comparaţie cu perioada similară din 2018, în marile oraşe există o tendinţă de scădere a ofertei, acest indicator fiind cu 7% mai mic decât în urmă cu 12 luni. 

Statistica Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) relevă faptul că, în primul trimestru al anului în curs, au fost încheiate, pe plan naţional, un număr de 116.109 de vânzări de imobile, în scădere cu 22% faţă de perioada similară din 2018, când au fost consemnate 148.951 astfel de operaţiuni. 

Lansat în ianuarie 2000, portalul Imobiliare.ro este primul şi cel mai accesat portal imobiliar din România şi care a depăşit, de curând, pragul de 1,67 milioane de vizitatori unici pe lună. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Reducerea dobânzilor: FED nu se grăbește, mai ia o pauză

Rezerva Federală a Statelor Unite a dat tonul: o...

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel