Prețul petrolului a mai pierdut 20%. Și nu e decât începutul
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
MOL Norge, subsidiară a Grupului MOL, şi partenerii săi au descoperit rezerve noi de petrol şi gaze
MOL Norge, subsidiară a Grupului MOL, şi partenerii săi au descoperit rezerve noi de petrol şi gaze
Contractele la termen pentru petrol au scăzut cu peste 20% după decizia Arabiei Saudite de a reduce prețul de vânzare pentru clienții europene, declanșând, astfel, un război al prețurilor pe piața aurului negru. În acest context, analiștii băncii americane Goldman Sachs au avertizat că trendul descendent va continua, astfel încât prețurile ar putea coborî la 20 de dolari/baril. 

După eșecul negocierilor cu Rusia privind reducerea cotelor de producție ca măsură pentru susținerea pieței petrolului, Arabia Saudită, primul exportator mondial de țiței, a abordat altă strategie, și anume aceeea de cucerirea unor noi cote de piață, tactică aplicată deja în 2014, când aurul negru a pierdut aproape două treimi din valoarea lui.

În aceste condiții, contractele pentru martie la barilul marca Brent s-au ieftinit cu 21%, la 35,77 dolari/baril, în timp ce contractele pentru luna aprilie la țițeiul american WTI au plonjat cu peste 21%, ajungând la 32,59 dolari/baril.

Actuala prăbușire a prețurilor la petrol schimbă radical prognozele pentru piața petrolului și gazelor naturale, au apreciat experții băncii americane Goldman Sachs, explicând că producătorii de petrol mai scump vor reduce producția, în timp ce producătorii cu cheltuieli mai mici vor spori livările.

Citește și Arabia Saudită declanșează război pe piața petrolului. Decizia Riadului

Prin urmare, este foarte posibil ca prețurile să scadă până la 20 de dolari/baril, ba chiar mai puțin, cred analiștii americani. Potrivit precizărilor lor, evoluția pieței depinde, de asemenea, de deciziile adoptate de țările lumii pe fondul răspândirii coronavirusului, dar și de capacitatea Chinei și a altor mari consumatori de petrol de a-și reveni după epidemia de Covid-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel