"România este prima ţară de la Marea Neagră cu un cadru de reglementare al energiei eoliene offshore. Astăzi, preşedintele României, domnul Klaus-Werner Iohannis, a promulgat Legea privind energia eoliană offshore. În 30 de zile, pe data de 30 mai, Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare. Prin legea promulgată astăzi de preşedintele României, ţara noastră şi-a reconfirmat rolul de lider regional în domeniul energiei", se arată într-un comunicat al ministerului.
După intrarea in vigare a legii, timp de trei luni se vor face primele demersuri pentru realizarea proiectului, care constau într-un studiu de specialitate în baza căruia va fi pregătită procedura de concesiune a spațiilor unde se va desfășura exploatarea, construcția centralelor și exploatarea propriu-zisă.
Perimetrele în care se va dezvolta exploatarea energiei eoliene vor fi stabilite până la data de 31 de martie 2025 și vor fi aprobate de Guvern, urmând ca Ministerul Energiei să iniţieze o procedură competitivă de atribuire a contractelor de concesiune.
”De astăzi intrăm în linie dreaptă, iar până în 2032 vom avea în Sistemul Energetic Naţional primii MW de energie electrică produşi prin utilizarea resurselor de vânt din Marea Neagră. Sunt onorat că, în mandatul meu de ministru al Energiei, România face primii paşi pentru exploatarea potenţialul său eolian din Marea Neagră: 76 GW putere instalată. În perioadă următoare, pentru Ministerul Energiei este prioritară demararea în cel mai scurt timp a activităţilor premergătoare licitaţiei de atribuire a perimetrelor eoliene offshore", a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în comunicatul citat.
Perimetrele unde ar urma să se desfășoare exploatările energiei eoliene offsore vor trebui să îndeplinească anumite condiții, anume: se află într-o zonă cu potenţial eolian ridicat; amplasarea perimetrului să permită evacuarea energiei electrice; să nu afecteaze biodiversitatea maritimă, inclusiv culoarul de zbor a păsărilor; poziţionarea perimetrelor să nu interacţioneze cu alte activităţi economice sau militare din spaţiul românesc al Mării Negre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...