Brânză, chefir și vodcă din zer: cum își sabotează România propria industrie a laptelui
Președintele Asociației...
Aurul spot a urcat cu 0,2%, ajungând la 2.626,30 dolari pe uncie la ora 3:18 GMT, în timp ce contractele futures pentru aurul american au câștigat 0,3%, atingând valoarea de 2.638,70 dolari.
Stabilitatea dolarului
Indicele dolarului a rămas relativ constant, sprijinind mișcarea laterală a aurului, a explicat Kelvin Wong, analist principal de piață la OANDA pentru regiunea Asia-Pacific. "Tensiunile geopolitice au fost un factor major în tendința ascendentă a aurului din acest an și este probabil ca acestea să rămână relevante și în 2025, mai ales odată cu revenirea lui Trump pe scena politică", a declarat Wong.
Piețele se pregătesc pentru schimbări politice majore în 2025, odată cu revenirea lui Trump la Casa Albă în luna ianuarie. Aceste schimbări includ potențiale tarife vamale, dereglementări și modificări fiscale.
Aurul, un activ de refugiu
Aurul a crescut cu peste 27% de la începutul anului, atingând un maxim istoric de 2.790,15 dolari pe 31 octombrie. Creșterea a fost susținută de relaxarea semnificativă a ratelor de dobândă de către Fed, inclusiv o reducere majoră în septembrie, dar și de incertitudinile geopolitice în creștere.
Considerat un activ de protecție împotriva instabilităților geopolitice și a inflației, aurul a beneficiat și de politica monetară a Fed, care a redus ratele dobânzilor cu 100 de puncte de bază în acest an. Totuși, banca centrală a semnalat că reducerile de rate ar putea fi mai rare în 2025. Ratele mai mari tind să reducă atractivitatea aurului, un activ care nu generează randamente.
"Pe termen foarte scurt, până la începutul noului an, este foarte probabil să asistăm la o mișcare laterală lentă a prețului aurului", a adăugat Wong. Activitatea pe piețele comerciale este așteptată să rămână redusă la finalul anului.
Evoluția altor metale prețioase
Pe lângă aur, și alte metale prețioase au înregistrat creșteri ușoare. Argintul spot a crescut cu 0,1%, ajungând la 29,40 dolari pe uncie. Platina a urcat cu 0,2%, la 921,45 dolari, iar paladiul a avansat cu 0,1%, atingând 912,84 dolari pe uncie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Președintele Asociației...
Bursa de Valori de la București...
Plenul Senatului a dezbătut...
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...
Acest avertisment vine în...
Perspectiva unei avalanșe de...
Banca Națională a României a anunțat cursul monedei...
Un început de an dificil pentru...
Analiștii HSBC identifică mai multe scenarii în care...
Cele trei state reprezintă 20%...
Polonia se pregătește să încheie un acord cu Statele...
România își acoperă integral...
Valoarea tichetelor de masă...
Autoritățile italiene...
Consilierul prezidențial Cosmin...
Guvernul reduce impozitul pe construcții la 0,5% pentru...
Guvernul intervine în regimul...
Guvernul introduce un nou...
Dorin Cojocaru vine, luni, în...
În luna februarie 2025, s-au...
Rusia și SUA au început...
Roșiile românești au revenit în...
România redeschide cea mai mare...
Cotaţia aurului a atins un nivel record.
Președintele Donald Trump a...
Tehnologia bateriilor se pregătește de un salt major,...