Prețul aurului a scăzut cel mai mult din ultimii doi ani

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Lingouri de aur / Foto: Arhivă
Lingouri de aur / Foto: Arhivă
Aurul a scăzut cel mai mult în mai mult de doi ani, deoarece un raport surpriză privind numărul de locuri de muncă din SUA a redus speranțele că Rezerva Federală va putea începe în curând să reducă costurile de împrumut.

Randamentele trezoreriei și dolarul au crescut după ce raportul guvernului american privind ocuparea forței de muncă din luna mai a arătat că creșterea numărului de locuri de muncă a depășit așteptările și că salariile au fost ridicate. Lingourile s-au prăbușit cu până la 3,1%, cel mai mult din martie 2022, în timp ce metalele de bază s-au prăbușit și ele.

„Un raport puternic privind locurile de muncă a inversat o mare parte din entuziasmul provocat de reducerea ratelor, care s-a acumulat în cursul săptămânii trecute”, a declarat Ole Hansen, șeful strategiei privind mărfurile la Saxo Bank AS. „Acest raport înlătură speranțele pentru reduceri mai devreme ale ratelor, cu o creștere a salariilor lipicioasă și o ocupare robustă a forței de muncă care au nevoie de ratele ridicate pentru a se răci.”

Oficialii Fed au declarat că au nevoie de mai multe dovezi că inflația se îndreaptă spre ținta de 2% a băncii centrale atunci când se gândesc când să reducă ratele, în timp ce investitorii caută convingerea unei aterizări ușoare care să justifice reducerea ratelor în SUA. Costurile mai mici ale împrumuturilor stimulează de obicei aurul, care nu plătește dobândă.

După ce a urcat până la un record de peste 2.450 de dolari pe uncie, lingoul s-a tranzacționat într-o gamă destul de restrânsă, pe fondul incertitudinii privind traiectoria ratei dobânzii Fed. În prezent, comercianții de swap-uri nu mai cotează în totalitate o reducere a ratei înainte de decembrie.

În rândul metalelor de bază, cuprul a scăzut cu până la 3,9%, atingând cel mai scăzut nivel din 2 mai, iar zincul a înregistrat cel mai mare declin intraday din octombrie 2022.

Apetitul Chinei se estompează

Aurul se tranzacționa deja de vineri în scădere, deoarece datele au arătat că banca centrală a Chinei nu a cumpărat aur luna trecută, punând capăt unei campanii masive de achiziții care a durat 18 luni și a contribuit la creșterea metalului prețios. Banca Populară a Chinei își constituise rezervele din noiembrie 2022, conducând o avalanșă de achiziții din partea băncilor centrale din lume, pe fondul creșterii tensiunilor geopolitice.

„Gândul meu inițial este că China, unul dintre principalii promotori ai revenirii aurului în ultimul an, nu a terminat nici pe departe de a cumpăra aur”, a declarat Hansen. Pauza arată că aceștia ezită în fața perspectivei de a plăti prețuri record.

Cererea PBOC pentru lingouri a venit în condițiile în care a doua economie ca mărime din lume încearcă să își diversifice rezervele și să se protejeze împotriva deprecierii monedei. Achizițiile din primul trimestru ale instituțiilor publice din lume au atins niveluri record, China fiind cel mai mare cumpărător, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.

Au existat semne că cererea Chinei se răcește pe măsură ce prețurile mai mari își pun amprenta. În aprilie, PBOC a cumpărat doar 60.000 de uncii troy, în scădere față de 160.000 de uncii în martie și 390.000 de uncii în februarie. Între timp, importurile țării în aprilie au scăzut cu 30% față de luna precedentă.

Riscul pentru susținătorii aurului este că apetitul vorace al Chinei pentru lingouri a lăsat metalul prețios vulnerabil la orice potențială schimbare a cererii.

Reacția inițială a prețului „pare puțin tehnică”, a declarat Nicholas Frappell, șeful global al piețelor instituționale de la ABC Refinery din Sydney. „Ar fi surprinzător dacă anunțul ar reprezenta altceva decât o pauză în tendința generală a cererii continue a sectorului oficial”.

Aurul la vedere se tranzacționa la 2.309,23 dolari pe uncie la ora 12:20 p.m. la New York, în scădere cu 2,8% față de închiderea precedentă. Indicele compozit al aurului S&P/TSX a scăzut cu până la 5,2%. Argintul, platina și paladiul s-au prăbușit, argintul înregistrând cea mai mare scădere intraday din august 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...


pixel