Prețul aurului, la mâna americanilor. Investitorii așteaptă vești bune
Autor: Simona Haiduc | 24 ian 2023, 08:50
După ziua de joi, este posibil ca multe evoluții să se modifice
După ziua de joi, este posibil ca multe evoluții să se modifice
Prețul aurului a crescut ușor marți dimineață, pe fondul unui dolar care dă semne de slăbiciune, în timp ce investitorii așteaptă datele economice din SUA, în speranța că Rezerva Federală a Statelor Unite va încetini ritmul de creștere a dobânzii cheie, relatează presa de specialitate.

Astfel, până la ora 02.00 GMT, prețul metalului galben a crescut cu 0,2 procente, urcând la 1.935,69 dolari/uncieuncie. Contractele futures pe aur din SUA au afișat, la rândul lor, un avans de 0,4%, la 1.936,00 dolari.

Indicele dolarului a scăzut cu 0,2 procente. Un dolar mai slab face ca lingourile de aur să fie mai accesibile pentru mulți cumpărători. Investitorii se concentrează acum pe estimările privind evoluția PIB-ului american în trimestrul IV, date care vor fi publicate joi. Până atunci, experții cred că la burse va domni o atmosferă de optimism moderat, iar trendul va fi, în general, unul pozitiv, dar fără excese

"Orice semn de slăbiciune a economiei americane va fi considerat un motiv serios pentru ca Rezerva Federală să  înăsprească politica monetară mai puțin agresiv, ceea ce ar putea susține aurul, care ar primi, de asemenea, fluxuri de refugiu", a comentat Matt Simpson, analist senior de piață la City Index.

"Cifre dezamăgitoare, sub așteptările analiștilor și a consensului de piață, vor ajuta probabil aurul să urce peste 1.960 de dolari, dar fără a depăși pragul psihologic de 2.000 de dolari/uncie dintr-o primă încercare, având în vedere mărimea cifrei."

Traderii mizează în principal pe faptul că Fed va majora dobânzile cu doar 25 de puncte de bază la ședința programată pentru zilele de 31 ianuarie și 1 februarie, după ce a încetinit ritmul la 50 puncte de bază în ultima lună a anului trecut, după patru majorări consecutive de 75 puncte de bază. 

Ratele scăzute ale dobânzii tind să fie bune pentru lingouri, reducând costul de oportunitate al deținerii activului neperformant.

Pe plan fizic, se așteaptă ca India să reducă taxele de import pentru aur, ceea ce ar putea stimula vânzările cu amănuntul prin ieftinirea metalului înainte de sezonul de vârf al cererii în cel de-al doilea mare consumator de lingouri din lume.

În altă ordine de idei, argintul la vedere a câștigat 0,4%, până la 23,54 dolari pe uncie. Argintul este utilizat în aplicațiile fotovoltaice, inclusiv în panourile solare.

Odată cu redeschiderea economiei chineze și cu reducerea perturbărilor cauzate de COVID, acest lucru ar putea susține un an consecutiv de cerere record pentru argintul fotovoltaic, au declarat analiștii de la Heraeus Precious Metals într-o notă.

Platina a crescut cu 0,8%, la 1.054,88 dolari, iar paladiul a crescut cu 0,6%, la 1.713,88 dolari.

Citește și Prețul aurului: Este posibil un nou record în 2023, cu o singură condiție

"Într-un astfel de scenariu "conform așteptărilor", piețele s-ar clătina, iar dolarul american ar putea câștiga ceva teren ca răspuns la incertitudinea legată de următoarele mișcări ale Fed". Dolarul atrage fluxuri de refugiu. Cu toate acestea, mulți investitori își vor păstra probabil praful de pușcă înainte de raportul foarte important de săptămâna viitoare privind IPC”, a comentat Yohay Elan, de la FXStreet. 

O inversare completă a situației de către băncile centrale în acest an ar avea probabil un impact semnificativ asupra prețului aurului, spun strategii. Ole Hanse, expertul Saxo Bank în materii prime, spune, spre exemplu, că ”2023 pare, în general, să favorizeze prețurile, mai ales în contextul în care fenomenul de de-dolarizare, observat de mai multe bănci centrale în cursul anului trecut și care a dus la achiziționarea unei cantități record de aur, pare să continue". ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Până la ce nivel va coborî inflaţia în 2023. Prognoza BCR

BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru...

Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol

Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Crossuri externe