Prețul aurului, la mâna americanilor. Investitorii așteaptă vești bune

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
După ziua de joi, este posibil ca multe evoluții să se modifice
După ziua de joi, este posibil ca multe evoluții să se modifice
Prețul aurului a crescut ușor marți dimineață, pe fondul unui dolar care dă semne de slăbiciune, în timp ce investitorii așteaptă datele economice din SUA, în speranța că Rezerva Federală a Statelor Unite va încetini ritmul de creștere a dobânzii cheie, relatează presa de specialitate.

Astfel, până la ora 02.00 GMT, prețul metalului galben a crescut cu 0,2 procente, urcând la 1.935,69 dolari/uncieuncie. Contractele futures pe aur din SUA au afișat, la rândul lor, un avans de 0,4%, la 1.936,00 dolari.

Indicele dolarului a scăzut cu 0,2 procente. Un dolar mai slab face ca lingourile de aur să fie mai accesibile pentru mulți cumpărători. Investitorii se concentrează acum pe estimările privind evoluția PIB-ului american în trimestrul IV, date care vor fi publicate joi. Până atunci, experții cred că la burse va domni o atmosferă de optimism moderat, iar trendul va fi, în general, unul pozitiv, dar fără excese

"Orice semn de slăbiciune a economiei americane va fi considerat un motiv serios pentru ca Rezerva Federală să  înăsprească politica monetară mai puțin agresiv, ceea ce ar putea susține aurul, care ar primi, de asemenea, fluxuri de refugiu", a comentat Matt Simpson, analist senior de piață la City Index.

"Cifre dezamăgitoare, sub așteptările analiștilor și a consensului de piață, vor ajuta probabil aurul să urce peste 1.960 de dolari, dar fără a depăși pragul psihologic de 2.000 de dolari/uncie dintr-o primă încercare, având în vedere mărimea cifrei."

Traderii mizează în principal pe faptul că Fed va majora dobânzile cu doar 25 de puncte de bază la ședința programată pentru zilele de 31 ianuarie și 1 februarie, după ce a încetinit ritmul la 50 puncte de bază în ultima lună a anului trecut, după patru majorări consecutive de 75 puncte de bază. 

Ratele scăzute ale dobânzii tind să fie bune pentru lingouri, reducând costul de oportunitate al deținerii activului neperformant.

Pe plan fizic, se așteaptă ca India să reducă taxele de import pentru aur, ceea ce ar putea stimula vânzările cu amănuntul prin ieftinirea metalului înainte de sezonul de vârf al cererii în cel de-al doilea mare consumator de lingouri din lume.

În altă ordine de idei, argintul la vedere a câștigat 0,4%, până la 23,54 dolari pe uncie. Argintul este utilizat în aplicațiile fotovoltaice, inclusiv în panourile solare.

Odată cu redeschiderea economiei chineze și cu reducerea perturbărilor cauzate de COVID, acest lucru ar putea susține un an consecutiv de cerere record pentru argintul fotovoltaic, au declarat analiștii de la Heraeus Precious Metals într-o notă.

Platina a crescut cu 0,8%, la 1.054,88 dolari, iar paladiul a crescut cu 0,6%, la 1.713,88 dolari.

Citește și Prețul aurului: Este posibil un nou record în 2023, cu o singură condiție

"Într-un astfel de scenariu "conform așteptărilor", piețele s-ar clătina, iar dolarul american ar putea câștiga ceva teren ca răspuns la incertitudinea legată de următoarele mișcări ale Fed". Dolarul atrage fluxuri de refugiu. Cu toate acestea, mulți investitori își vor păstra probabil praful de pușcă înainte de raportul foarte important de săptămâna viitoare privind IPC”, a comentat Yohay Elan, de la FXStreet. 

O inversare completă a situației de către băncile centrale în acest an ar avea probabil un impact semnificativ asupra prețului aurului, spun strategii. Ole Hanse, expertul Saxo Bank în materii prime, spune, spre exemplu, că ”2023 pare, în general, să favorizeze prețurile, mai ales în contextul în care fenomenul de de-dolarizare, observat de mai multe bănci centrale în cursul anului trecut și care a dus la achiziționarea unei cantități record de aur, pare să continue". ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...


pixel