Programul Prima Casă. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Vom merge pe același același concept
Dumitru Nancu, directorul...
Iar cauzele sunt reducerea ofertei, condițiile climatice nefavorabile și nivelul scăzut al stocurilor globale.
Creștere istorică a prețurilor
Cotațiile boabelor de cacap au urcat la niveluri istorice săptămâna aceasta, depășind recordurile anterioare stabilite în aprilie. Condițiile atmosferice precare din Africa de Vest și stocurile reduse au contribuit la această evoluție. Cel mai tranzacționat contract de cacao pentru livrare în martie, a atins la bursa din New York valoarea record de 12.931 de dolari pe tonă.
De la începutul anului, prețul acestei materii prime a înregistrat un salt astronomic, de aproximativ 200%, cu un avans de 30% doar în ultima lună. „Condițiile secetoase din Africa de Vest continuă să alimenteze temerile legate de viitoarele recolte”, explică Mark Bowman, analist la ADM Investor Services.
Oferta scăzută și cererea tot mai mare
Africa de Vest, cu țări precum Coasta de Fildeș și Ghana, asigură 55% din producția mondială de cacao, conform Organizației Internaționale a Producătorilor de Cacao (ICCO). Coasta de Fildeș furnizează 39% din producție, iar Ghana 16%. Deși ICCO prognozează o recoltă mai bună în acest an comparativ cu sezonul anterior, aceasta nu va fi suficientă pentru a reface stocurile globale.
La începutul sezonului agricol, care începe de obicei în octombrie, stocurile globale de cacao erau de doar 1,3 milioane de tone, cel mai scăzut nivel din ultimii 36 de ani, conform analistului Carsten Fritsch de la Commerzbank.
Pe de altă parte, cererea globală continuă să crească. Compania de asigurări Coface notează că apetitul consumatorilor pentru cacao și produse derivate, cum ar fi ciocolata, rămâne ridicat.
Evoluția prețurilor
Vineri, la Londra, tona de cacao pentru livrare în mai a fost cotată la 9.177 lire sterline, în creștere față de 8.472 lire sterline cu o săptămână înainte. La New York, tona pentru livrare în martie se tranzacționa la 12.216 dolari, comparativ cu 11.280 dolari săptămâna precedentă.
Situația actuală, marcată de producția insuficientă și stocurile limitate, indică o presiune continuă asupra prețurilor. Dacă tendințele climatice nefavorabile persistă, iar cererea globală nu încetinește, prețurile ar putea continua să crească, punând presiune pe producători, comercianți și consumatori deopotrivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Dumitru Nancu, directorul...
Vicepreședintele Administrației...
Cred că de la Bucureşti sau Budapesta nu putem evalua cu...
Creșterea rapidă din ultimele trimestre pune presiune...
În ultimul an, prețul boabelor de cacao a crescut...
Banca Națională a României a...
Decizia vine în urma...
Președintele ales și-a transmis mesajul printr-o postare...
Agenţia Fitch a revizuit...
Totul devine prea scump pentru această țară europeană.
CEC Bank a listat vineri pe...
Dezamăgirea investitorilor a fost foarte mare.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, o lege...
O criză „foarte, foarte...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Măsură esențială pentru reconfigurarea pieței energetice...
O reformă esențială, dar care...
Gazprom anunță că livrează gaze...
O companie sud-coreeană revoluționează industria...
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă...
Negocierile pentru formarea...
Asociatia Nationala a...
Astăzi vă aducem în prim-plan cele mai importante...