Prețul carburanților în România. Litrul de motorină a depășit, astăzi, pragul de 7 lei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
La benzinărie
La benzinărie
Prețul carburanților în România, astăzi, 8 august 2023.

Nu există motive reale pentru ca benzina și motorina să se scumpească: pe piața petrolului nu s-au înregistrat salturi spectaculoase. Singurul lucru care poate împinge prețurile în sus este sezonul concediilor, ce presupune și un consum mai mare de carburanți: românii pleacă în vacanțe cu mașinile personale și se asigură că nu rămân în drum. 

În aceste condiții, motorina s-a scumpit marți, trecând de pragul de 7 lei/litru. La benzină nu sunt schimbări majore. 

Benzina standard

În ceea ce privește benzina standard, prețurile oscilează, în București, de la 6,88 lei/litru, la 7,06 lei. Cea mai ieftină poate fi cumpărate la benzinăria Petrom de la str. Dr. Herescu Petre, sector 5, precum și la câteva stații Lukoil din sectorul 1 al Capitalei. Cea mai scumpă este comercializată de numeroase benzinării MOL, majoritatea tot din sectorul 1. 

La Cluj, benzina standard poate fi cumpărată și cu 6,91 lei/litru, dar și cu 6,98 de lei. De remarcat că în acest oraș benzina standard nu a depășit pragul de 7 lei/litru. 

Motorina standard

În ceea ce privește motorina standard, cea mai ieftină costă, în București, 7,01 lei/litru, preț la care poate fi cumpărată de la o singură benzinărie, cea a companiei Lukoil de pe bd. Preciziei nr. 34, din sectorul 6. Cea mai scumpă, de 7,18 lei/litru, este comercializată de stațiile MOL, cele mai multe situate în sectorul 1 al Capitalei. 

Și la Cluj litrul de motorină standard a trecut de 7 lei, iar cea mai ieftină se vinde la câteva stații de alimentare ale Lukoil. La polul opus, cea mai scumpă motorină standard, de 7,16 lei/litru, este vândută de benzinăriile MOL și OMV. De precizat că la Timișoară cea mai scumpă motorină standard costă 7,21 lei/litru.

Nimic senzațional pe piața petrolului

Pe piața petrolului, prețului aurului negru a înregistrat marți o variație redusă, după ce China a raportat o scădere lunară puternică a importurilor în iulie, ceea ce a sporit temerile legate de cerere, deși acest lucru a fost compensat de îngrijorările legate de ofertă, legate de reducerile de producție ale Arabiei Saudite și Rusiei.

În aceste condiții, contractele futures ale petrolului marca Brent, de referință în Europa, au fost tranzacționate, în cursul dimineții de marți, la 85,38 dolari pe baril, în creștere cu 4 cenți, sau 0,05%, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate a fost cotat la 82,02 dolari pe baril, în creștere cu 8 cenți, sau 0,1%.

"Creșterea țițeiului s-a epuizat, confruntându-se cu o rezistență tehnică cheie.... Dar reducerile de producție din partea Arabiei Saudite și a Rusiei ar putea rămâne un factor de creștere pentru piețele petroliere", a declarat Tina Teng, analist la CMC Markets, într-o notă.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial, a declarat anterior că va prelungi cu încă o lună reducerea voluntară a producției de petrol de 1 milion de bpd pentru a include luna septembrie, adăugând că ar putea prelungi reducerea dincolo de această dată sau ar putea face o reducere mai mare a producției după septembrie. Rusia a declarat, de asemenea, că își va reduce exporturile de petrol cu 300.000 bpd în septembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel