Prețul cuprului urcă la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni. De ce?

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
London Metal Exchange
London Metal Exchange
Prețul cuprului urcă la un maxim al ultimelor trei luni pe fondul reducerii stocurilor și speranțelor legate de comerțul SUA-China.

Cuprul a atins marți cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni, impulsionat de scăderea semnificativă a stocurilor pe Bursa de Metale de la Londra (LME) și de o redresare a apetitului pentru risc, în contextul în care investitorii speră la o detensionare a relațiilor comerciale dintre Statele Unite și China.

Pe parcursul primei jumătăți a anului, cuprul s-a apreciat cu 12% pe LME, fiind devansat doar de staniul, într-un clasament al performanțelor metalelor industriale. Evoluția are la bază, în mare parte, ancheta demarată de administrația americană privind importurile de cupru, anunțată de președintele Donald Trump în luna februarie.

Presiune pe partea de ofertă

Stocurile de cupru deținute de LME au scăzut cu aproximativ 65% în acest an, în timp ce depozitele CME (Chicago Mercantile Exchange) s-au dublat, semn al unor fluxuri comerciale semnificative redirecționate către SUA. Comercianții au mutat volume record în Statele Unite, încercând să se poziționeze favorabil în fața unor potențiale tarife care ar putea fi introduse de administrația americană.

Pe piață s-a instalat o structură cunoscută drept backwardation, în care contractele spot (cu livrare imediată) se tranzacționează la prime semnificative față de cele cu livrare ulterioară. Acest fenomen indică un deficit de ofertă pe termen scurt. Marți, diferența Tom/Next – adică premiumul contractelor cu livrare într-o zi față de cele care expiră o zi mai târziu – s-a extins din nou, după ce săptămâna trecută a atins 98 dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel din 2021 încoace.

Semnale pozitive dinspre comerțul global

Redresarea apetitului pentru risc a fost alimentată și de semnele unei potențiale dezghețări în dialogul comercial dintre China și SUA, două dintre cele mai importante economii globale. Acest context a susținut o nouă creștere a prețurilor la cupru.

Pe Bursa de la Londra, contractele spot pentru cupru au crescut cu 0,9%, ajungând la 9.960 dolari pe tonă în cursul dimineții de marți. În timpul tranzacțiilor, prețul a atins chiar și 9.984 dolari pe tonă, cel mai înalt nivel din 27 martie.

În același timp, cuprul cu livrare în septembrie a crescut cu 2,16% pe piața Comex, ajungând la 5,1925 dolari pe livră (echivalentul a 11.423 dolari pe tonă), apropiindu-se de recordul absolut de 5,277 dolari/livră, atins în martie.

Perspective de creștere în lunile următoare

Potrivit unei note recente citate de Bloomberg, banca de investiții Goldman Sachs estimează că prețul cuprului va atinge un vârf de 10.050 dolari pe tonă în august 2025, în condițiile în care oferta rămâne limitată în afara Statelor Unite.

„Piața se așteaptă ca topitoriile din China să crească exporturile pentru a acoperi lipsurile din lanțurile de aprovizionare, dar până când acest lucru se va întâmpla, piața londoneză a cuprului este un loc periculos pentru vânzători,” a remarcat analistul Reuters Andy Home.

Acesta a avertizat că piața ar putea intra din nou într-o perioadă de volatilitate majoră odată ce administrația americană va lua o decizie privind impunerea tarifelor la importurile de cupru. Rezultatele anchetei cunoscute sub denumirea de „Secțiunea 232” urmează să fie prezentate în luna noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness

Protest spontan la Consiliul Concurenţei

Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...

Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro

pixel