De ce crește ROBOR? Adrian Negrescu: ”Ne dăm singuri foc la casă!”
Analistul financiar Adrian...
Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 1,042 miliarde de lei, în creştere cu 203,09% faţă de august 2020 (343,9 milioane de lei).
Pe de altă parte, volumul tranzacţiilor a scăzut cu 0,46%, până la 1.844.116 de MWh. Cota de piaţă a PZU a fost de 39,3%, în scădere cu 5%. Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 366 de participanţi, dintre care activi au fost 253.
Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.
Între timp, prețul gazelor crește atât în Europa, cât și în Statele Unite. Dar dacă în SUA tendința ascendentă este urmare a preocupărilor legate de apropierea sezonului rece, cauzele acestui adevărat raliu pe Bătrânul Continent are mai multe cauze.
În primul rând este vorba de refuzul companiei ruse Gazprom de a crește livrările pentru europeni. Unii spun că atitudinea Moscovei este, de fapt, un fel de răzbunare pentru ceea ce Kremlinul numește ”piedicile, obstacolele, greutățile” ridicate de comunitatea internaționale în calea realizării gazoductului Nord Stream-2, chemat să transforme Germania într-un punct strategic de distribuție a gazelor pe continent.
Citește și Gazprom, anunț important despre gazoductul Nord Stream 2
Noua conductă a fost terminată și, potrivit Gazprom, până la sfârșitul anului va putea furniza nu mai mult de 5,6 miliarde metri cubi de gaze, dar numai dacă nu apar alte probleme legate de certificarea gazoductului. Ceea ce nu este deloc exclus. Deși europenii afirmă că darea în funcțiune a Nord Stream-2 ar putea scădere prețul la gaze naturale, care a bătut toate recordurile, urcând dincolo de 700 de dolari/1000 de metri cubi.
Altă cauză care a împins în sus prețurile la gaze în Europa este creșterea cererii în Asia. Or, pentru a acoperi necesarul economiilor din această parte a lumii, majoritatea transporturilor cu gaze naturale lichefiate, inclusiv cele provenite din SUA, au luat drumul Asiei, privându-i pe europeni de o sursă alternativă de aprovizionare.
În sfârșit, mai trebuie pusă la socoteală și comportamentul oarecum inexplicabil al companiilor europene care, pe timpul verii, când prețurile abia începuseră să crească, au refuzat să cumpere gaze pentru a umple rezervoarele subterane, convinși fiind că septembrie va aduce tradiționala ieftinire. Nu a fost însă să fie, astfel că depozitele din Europa sunt aproape goale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul financiar Adrian...
Opec+, alianța condusă de...
Mai multe țări europene au...
România se află din nou în topul prețurilor la energie...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Indicatorul de Încredere...
Turcia acţionează împotriva...
Furt de proporţii din...
Vineri, 29 noiembrie, de la ora 12:00, Laurențiu...
Potrivit unui studiu, aproape...
Această inițiativă are drept...
În contextul în care Facebook a blocat, în 2021,...
Este a doua cea mai mare...
Este o decizie istorică.
Joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 12.00 Adriana...
Restructurări la care recurge...
Bugetul pentru 2025 prevede, la...
Adrian Câciu, actualul ministru...
De-a lungul timpului mai...