Prețul energiei. Este FĂRĂ PRECEDNT. Iulian Iancu: O lovitură dată României
Autor: DCBusiness Team | 19 aug, 16:21
România are prețuri mai mari decât în Germania sau Austria
România are prețuri mai mari decât în Germania sau Austria
Iulian Iancu, fostul președinte al Comisiei pentru Industrii, a declarat că liberalizarea pieței energiei este o lovitură dramatică dată României și că cel mai grav virus care ne-a putut fi inoculat este virusul creșterii prețurilor la energie. 

Realitatea s-a dovedit mai dramatică decât s-a anticipat chiar și de cei mai pesimiști analiști. ”În sensul că, eu spuneam atunci, când se forțase prin Ordonanță de urgență, liberalizarea prețurilor cu patru ani mai devreme, că vom avea o creștere de 49% în primul an. Din păcate a fost o creștere cu 80% în primul an, ea s-a dus la 100% în al doilea an și a intervenit Ordonanța 114 despre care s-a vorbit atât și care a întors prețurile la nivelul inițial, adică de 68 de lei pe megawatt oră la gaze naturale, când prețul la producție era de 47,5 lei”, a spus Iulian Iancu pentru Antena 3. 

Întrebat dacă este adevărat că România a înregistrat perfomanța de a avea prețuri mai mari cu 30% față de majoritatea țărilor vest-europene, Iulian Iancu, a răspuns că ”avem prețuri mai mari decât în Germania, Franța, Italia, Olanda, Ungaria, Austria și lista poate continua. Deci, este o subminare directă a sustenabilității economiei românești. 

Altfel spus, este o lovitură dramatică dată României, economiei și cetățeanului român. Lumea nu este atentă, de aceea s-a ales acest moment, pentru că noi toți suntem atenți la valul patru, la valul cinci, la pandemie, însă cel mai grav virus care ne-a putut fi inoculat este virusul creșterii prețurilor la energie, care se va duce pandemic în toate prețurile din această țară. Ne va scoate economia din orice cursă de competitivitate, adică din orice șansă de mai bine”, a spus Iulian Iancu. 

Potrivit spuselor sale, nu vom mai putea concura cu nimeni, nici măcar cu prietenii de pe piața europeană. El a precizat că ”49% este creșterea reală a prețurilor la energie electrică, din mai anul trecut și până acum,iar la gaze naturale, la producători, creșterea din martie anul trecut și până acum este de 500%. Este ceva fără precedent în istoria energetică din România, dar cred că și la nivel mondial. Nu s-a mai întâlnit în istoria sistemului energetic să ai o creștere de 25% o dată. Este fără precedent. 

G Ad:

Citește și Florin Cîțu, precizări despre scumpirea energiei și consumatorul vulnerabil

500% la producător demonstrează că, față de scăderea bruscă a sectorului pe piața mondială, acum când economia și-a revenit, producătorul încearcă să recupereze pierderea pe seama consumatorului. Și s-a dus până dincolo de orice limită. De ce a putut el să se ducă și abia acum înțelegem mare minciună a procesului de liberalizare. Nu poți să ai liberalizare atunci când ai doar doi producători. Este imposibil, este o mare minciună. Dacă ai doi producători, ei se vor înțelegere. 

În ceea ce privește soluțiile, în primul rând nu ai voie să dai drumul la liberalizare până nu definești ce înseamnă consumatorul vulnerabil, care, în România, reprezintă mai mult de 80% dintre consumatori, a spus Iulian Iancu la Antena 3. 

Ştiri Recomandate

Horoscop. Decembrie, luna SUCCESULUI pentru aceste zodii

Ultima lună a anului 2021 va fi o perioadă puternică din...

COVID-19. Indignare la OMS: Așa nu mai merge! Trebuie făcut

În actuala conjunctură a pandemiei este prioritar "să...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro