Prețul gazelor a luat-o razna din nou, apropiindu-se de 150 de euro/MWh
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Azi crește, mâine poate să scadă
Azi crește, mâine poate să scadă
Prețul gazelor a continuat să crească joi, stimulat de o reducere puternică a ofertei din Rusia, în timp ce petrolul a continuat să scadă, pe fondul temerilor privind o posibilă recesiune care ar submina cererea.

În jurul orei 14:20 GMT (16:20 CET), TTF olandez, referința europeană a gazelor naturale, se tranzacționa la 134,300 de euro pe megawatt-oră (MWh). De luni, TTF a urcat cu peste 60%, apropiindu-se joi de pragul de 150 de euro pe MWh (148,995). Astfel de prețuri nu au mai fost văzute din martie, când gazele naturale au fost împinse la maximul istoric.

Gazul britanic se tranzacționa la 282,00 pence pe termie (o unitate de cantitate de căldură), după ce a atins un maxim de 315,07 pence, în creștere cu peste 88% față de luni. Această creștere "bruscă" și "rapidă" este cauzată de "o dublă perturbare a aprovizionării cu gaze naturale pe piața europeană", a explicat Ole R. Hvalbye, analist la SEB.

Pe de o parte, "am asistat recent la o penurie bruscă a aprovizionării cu gaze naturale lichefiate (GNL) în SUA", a continuat el, în condițiile în care un incendiu a afectat terminalul Freeport LNG de lângă Houston, Texas, care ar trebui să fie scos din funcțiune timp de 90 de zile. "Până la 3,4 milioane de tone de GNL vor fi retrase de pe piață", spune Ole R. Hvalbye.

În același timp, compania rusă Gazprom a anunțat o reducere a livrărilor din conducta Nord Stream, care alimentează Germania. De asemenea, grupul italian ENI a anunțat că, după ce miercuri și-a redus livrările de gaze naturale către Italia cu 15%, gigantul rus va livra joi doar 65% din cantitățile solicitate. De asemenea, se așteaptă ca OMV din Austria să își reducă livrările de gaze.

"Produsul nostru, regulile noastre"

Șeful Gazprom, Alexei Miller, a apărat joi alegerile grupului său în contextul ofensivei Rusiei în Ucraina și al sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei. "Produsul nostru, regulile noastre. Nu jucăm după reguli pe care nu le-am făcut noi", a declarat el la forumul economic de la Sankt Petersburg.

"Aceasta este în mod clar o strategie pentru a perturba și a crește prețurile", a comentat ministrul german al Economiei și Climei, Robert Habeck, într-o declarație. "Teama a revenit pe piața europeană a gazelor", a completat Hvalbye, subliniind că este nevoie de timp pentru a construi o alternativă la gazul rusesc pentru Europa.

În privința petrolului, prețul barilului continuat să scadă joi, după ce Banca centrală americană (Rezerva federală, Fed)  a anunțat cea mai mare majorare a dobânzii din 1994 încoace. Prin urmre, țițeiul  marca Brent, cu extracție din Marea Nordului, pentru livrare în august a scăzut cu 1,40%, la 116,85 dolari, iar petrolul american West Texas Intermediate (WTI) pentru livrare în iulie a pierdut 1,26%, la 113,86 dolari.

Prețurile cedează "deoarece investitorii văd o probabilitate mai mare de recesiune, ceea ce ar reduce cererea de petrol și ar duce la scăderea prețurilor", a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote. Rezerva Federală a majorat miercuri ratele dobânzilor cu trei sferturi de punct procentual, cea mai mare creștere din 1994 încoace, iar președintele acesteia a declarat că instituția rămâne "hotărâtă" să lupte împotriva inflației galopante.

"Creșterea va fi în mod inevitabil îngreunată de creșterea continuă a costurilor de împrumut", a declarat Tamas Varga, analist la PVM Energy. Dar o creștere mai mică poate afecta cererea de aur negru.

Citește și Băncile centrale optează pentru măsuri șoc pentru a controla inflația

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel