Prețul gazelor a luat-o razna din nou, apropiindu-se de 150 de euro/MWh

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Azi crește, mâine poate să scadă
Azi crește, mâine poate să scadă
Prețul gazelor a continuat să crească joi, stimulat de o reducere puternică a ofertei din Rusia, în timp ce petrolul a continuat să scadă, pe fondul temerilor privind o posibilă recesiune care ar submina cererea.

În jurul orei 14:20 GMT (16:20 CET), TTF olandez, referința europeană a gazelor naturale, se tranzacționa la 134,300 de euro pe megawatt-oră (MWh). De luni, TTF a urcat cu peste 60%, apropiindu-se joi de pragul de 150 de euro pe MWh (148,995). Astfel de prețuri nu au mai fost văzute din martie, când gazele naturale au fost împinse la maximul istoric.

Gazul britanic se tranzacționa la 282,00 pence pe termie (o unitate de cantitate de căldură), după ce a atins un maxim de 315,07 pence, în creștere cu peste 88% față de luni. Această creștere "bruscă" și "rapidă" este cauzată de "o dublă perturbare a aprovizionării cu gaze naturale pe piața europeană", a explicat Ole R. Hvalbye, analist la SEB.

Pe de o parte, "am asistat recent la o penurie bruscă a aprovizionării cu gaze naturale lichefiate (GNL) în SUA", a continuat el, în condițiile în care un incendiu a afectat terminalul Freeport LNG de lângă Houston, Texas, care ar trebui să fie scos din funcțiune timp de 90 de zile. "Până la 3,4 milioane de tone de GNL vor fi retrase de pe piață", spune Ole R. Hvalbye.

În același timp, compania rusă Gazprom a anunțat o reducere a livrărilor din conducta Nord Stream, care alimentează Germania. De asemenea, grupul italian ENI a anunțat că, după ce miercuri și-a redus livrările de gaze naturale către Italia cu 15%, gigantul rus va livra joi doar 65% din cantitățile solicitate. De asemenea, se așteaptă ca OMV din Austria să își reducă livrările de gaze.

"Produsul nostru, regulile noastre"

Șeful Gazprom, Alexei Miller, a apărat joi alegerile grupului său în contextul ofensivei Rusiei în Ucraina și al sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei. "Produsul nostru, regulile noastre. Nu jucăm după reguli pe care nu le-am făcut noi", a declarat el la forumul economic de la Sankt Petersburg.

"Aceasta este în mod clar o strategie pentru a perturba și a crește prețurile", a comentat ministrul german al Economiei și Climei, Robert Habeck, într-o declarație. "Teama a revenit pe piața europeană a gazelor", a completat Hvalbye, subliniind că este nevoie de timp pentru a construi o alternativă la gazul rusesc pentru Europa.

În privința petrolului, prețul barilului continuat să scadă joi, după ce Banca centrală americană (Rezerva federală, Fed)  a anunțat cea mai mare majorare a dobânzii din 1994 încoace. Prin urmre, țițeiul  marca Brent, cu extracție din Marea Nordului, pentru livrare în august a scăzut cu 1,40%, la 116,85 dolari, iar petrolul american West Texas Intermediate (WTI) pentru livrare în iulie a pierdut 1,26%, la 113,86 dolari.

Prețurile cedează "deoarece investitorii văd o probabilitate mai mare de recesiune, ceea ce ar reduce cererea de petrol și ar duce la scăderea prețurilor", a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote. Rezerva Federală a majorat miercuri ratele dobânzilor cu trei sferturi de punct procentual, cea mai mare creștere din 1994 încoace, iar președintele acesteia a declarat că instituția rămâne "hotărâtă" să lupte împotriva inflației galopante.

"Creșterea va fi în mod inevitabil îngreunată de creșterea continuă a costurilor de împrumut", a declarat Tamas Varga, analist la PVM Energy. Dar o creștere mai mică poate afecta cererea de aur negru.

Citește și Băncile centrale optează pentru măsuri șoc pentru a controla inflația

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Alexandru Nazare
Lan de grâu / FOTO: Unsplash

România, cel mai mare exportator de grâu moale din UE

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...

Revolut, pe cale să dea o lovitură istorică

Unicornul european Revolut își ridică miza: vrea...

Chatgpt. Freepik.com

ChatGPT se transformă în browser şi ar putea schimba totul

OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...

Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă
Donald Trump
Contabil / Foto: Freepik
Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Freepik.com
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Foto: NVIDIA
Freepik.com

Dispută europeană pe seama Cubului Rubik

Producătorul Cubului Rubik, înfrânt în instanță: UE...

Freepik.com
Eximbank
Alexandru Nazare la condilul ECOFIN
Cursul valutar al zilei
Codul fiscal se modifică / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TVA
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Ilie Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Alexandru Nazare
ROBOR a început să scadă
Reciclarea sticlelor de plastic / Foto: Freepik
Cupru / Foto: Freepik

Piața metalelor, în șoc! Trump impune 50% tarif pe cupru

Prețul cuprului a înregistrat marți cea mai mare...

Caniculă
Se schimbă impozitul pe profit / Foto: Freepik

pixel