Prețul gazelor, la cel mai coborât nivel din ultimele 16 luni
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Starea inițială de panică a trecut
Starea inițială de panică a trecut
Luni, 16 ianuarie 2023, prețul barilului de petrol s-a oprit din creșterea înregistrată în ultima săptămână. La rândul lui, prețul gazului natural a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni.

Prețul petrolului și-a pierdut, se pare, suflul, după o săptămână de creștere constantă, deoarece temerile legate de o recesiune globală au învins optimismul investitorilor, în timp ce gazele naturale au coborât la un nou minim al ultimelor 16 luni. Până la ora 10:45 GMT petrolul Brent din Marea Nordului cu livrare în martie era în scădere cu 0,30%, la 85,02 dolari. Echivalentul său american, West Texas Intermediate (WTI) pentru livrare în februarie, a pierdut cu 0,18%, ajungând la 79,72 dolari.

Săptămâna trecută, ambele branduri de referință ai petrolului au câștigat peste 8%, recuperând pierderile din prima săptămână a anului, după ce China a renunțat la politicile sale stricte din domeniul sănătății, așa numita politică ”zero Covid”. "Dacă perspectivele Chinei au luat o întorsătură, trebuie remarcat că normalizarea cererii sale de petrol va fi graduală", atrage atenția Stephen Brennock, analist la PVM Energy, ponderând entuziasmul unora și altora. Și a explicat: ”Țara trebuie, mai întâi, să depășească "noul val de infectări”, soldat deja cu peste 60.000 de morți. Așa cum stau lucrurile, redresarea petrolieră a Chinei rămâne mai degrabă anticipată decât concretă”, a subliniat analistul. 

Două momente cheie 

În același timp, "spectrul recesiunii planează încă asupra economiei globale", consideră Brennock. Săptămâna trecută, Banca Mondială (BM) și-a revizuit puternic în scădere prognoza de creștere globală pentru 2023 la 1,7%, de la 3% în iunie anul trecut, din cauza inflației persistente, a creșterii ratelor dobânzilor și a efectelor războiului din Ucraina. Investitorii așteaptă în această săptămână prognozele pe care le va formula Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (Opec) în raportul său lunar privind oferta și cererea de aur negru, și de la Agenția Internațională pentru Energie (AIE).

Panica a trecut

În același timp, gazele naturale europene au continuat să piardă teren, continuând tendința descendentă începută la începutul lunii decembrie. Contractul futures olandez TTF, considerat de referință la nivel european, se tranzacționa la 57,20 euro pe megawatt-oră (MWh), după ce a scăzut la 56,60 euro, cel mai mic preț din septembrie 2021. "Situația de panică de anul trecut a fost înlocuită de convingerea că Europa va trece iarna fără probleme de aprovizionare", spun analiștii de la Energi Danmark. Aceștia subliniază "cererea scăzută din cauza vremii blânde", ceea ce a permis ca rezervele să fie "mult mai (pline) decât de obicei în această perioadă a anului". De la începutul anului 2023, valoarea de referință a gazului european a scăzut deja cu aproximativ 25%.

Citește și Prețul petrolului a crescut șapte ședințe la rând

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel