Prețul gazelor naturale scade în Europa. A fost nevoie de un ”fleac”
Autor: Simona Haiduc | 06 iul 2022, 15:18
Cum vor evolua lucrurile în continuare, nimeni nu știe
Cum vor evolua lucrurile în continuare, nimeni nu știe
Pe piața britanică, prețurile la gaze naturale pe piața britanică au scăzut puternic miercuri dimineață, după ce s-a aflat că greva din Norvegia s-a încheiat, amenințând să reducă puternic exporturile norvegiene.

Contractul de referință pentru livrare în 24 de ore a scăzut cu 102 pence, la 163 pence, la jumătatea dimineții, în timp ce contractul pentru livrare în aceeași zi a scăzut cu 110 pence, la 155 pence.

Contractul pentru ziua următoare din Olanda a scăzut cu 18,80 euro, la 159,25 euro pe megawatt oră (MWh). Guvernul norvegian a intervenit de urgență marți seară pentru a pune capăt unei greve a directorilor din domeniul petrolului și gazelor.

Greva, motivată de revendicările salariale, a avut un impact imediat redus asupra exporturilor norvegiene, dar era probabil să le reducă cu 13% începând de miercuri, iar unii se temeau de o scădere de aproape 60% începând de sâmbătă.

Norvegia este al doilea mare furnizor de energie al Europei, după Rusia.

Între timp, fluxurile de gaze rusești prin gazoductul Nord Stream 1, un alt factor cheie pentru piață de la invazia Ucrainei, au revenit miercuri la nivelul mediu din ultimele săptămâni, după ce au scăzut marți, potrivit datelor publicate de operatorul rețelei.

Întreținerea Nord Stream 1 este programată în perioada 11-21 iulie, ceea ce ar putea duce la o oprire totală a acestor livrări în această perioadă, deși nu se știe la ce nivel vor reveni ulterior.

Citește și Pregătiți-vă! Ursula von der Leyen, către țările UE: Rușii pot tăia tot gazul

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri Uniunea Europeană să se pregătească pentru "întreruperea completă" a gazelor din Rusia, transmite dpa.

Şefa executivului european a declarat că Comisia intenţionează să anunţe planuri de urgenţă la nivelul UE, la jumătatea lui iulie, pentru a asigura transportul gazelor "acolo unde este cea mai mare nevoie de ele", în cazul sistării complete a furnizării de gaz rusesc.

Ea a informat la zi Parlamentul European, la Strasbourg, despre progresele realizate de UE în eliminarea dependenţei de importurile de energie din Rusia, în contextul războiului din Ucraina.

Invazia rusă din această ţară a declanşat sancţiuni europene împotriva Moscovei, care a reacţionat prin blocarea unor livrări.

Ca urmare, importul de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA s-a triplat, pe ansamblul UE, faţă de anul 2021, în timp ce importurile medii lunare prin conductele de gaze din Rusia a scăzut cu o treime, a arătat von der Leyen.

Preşedinta CE a respins apelurile la temporizarea tranziţiei Uniunii către energia regenerabilă, deşi Europa se confruntă cu o criză energetică tot mai acută. "Noul mediu de securitate este cel mai bun argument pentru accelerarea dezvoltării regenerabilelor", a susţinut ea, adăugând că aceste surse de energie "ne asigură independenţa faţă de combustibilii fosili ruseşti".

Citește și Prețul petrolului. Prognoza experților Citi va curma bucuria benzinarilor

Dacă prognoza celor de la Citigroup se va dovedi corectă, benzinarii vor fi nevoiți să scadă prețul la pompă. Dacă în alte țări acest lucru se va întâmpla cu siguranță, în România nu sunt excluse surprize nedorite.

Prețul petrolului ar putea scădea la 65 de dolari pe baril până la sfârșitul lunii decembrie, ajungând chiar la 45 de dolari în următoarele 12 luni ale anului 2023, prognozează experții băncii americane Citigroup. Acest lucru se va întâmpla dacă economia globală va începe să intre în recesiune și cererea de mărfuri va scădea, a precizat agenția Bloomberg, care a citit respectivul raport.  

"Datele cumulate de-a lungul anilor arată că cererea de petrol devine negativă doar în timpul celor mai grave recesiuni globale. Dar prețurile petrolului scad în timpul oricărei recesiuni până la niveluri apropiate de costurile marginale", subliiază autorii studiului. 

Prognoza Citigroup se bazează pe un scenariu de neinterferență a OPEC+ pe piața materiilor prime și ia în considerare potențialul declin al investițiilor în resursele petroliere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?