Prețul gazelor pe bursa europeană trece de 2900 de dolari/1000 mc
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O nouă explozie a prețurilor provocată, din nou, de rușii de la Gazprom. 

Prețul de tranzacționare al gazelor naturale a crescut la bursele din Europa cu 10% în așteptarea opririi de către Gazprom a singurei turbine rămase în funcțiune la gazoductul Nord Stream. Rușii au explicat că este nevoie de trei zile pentru proceduri de întreținere, începând cu 31 august.

Prețul futures al gazului din septembrie la hub-ul TTF din Olanda a atins un vârf de aproximativ 10%, ajungând la 275,965 euro pe 1MWh (aproximativ 2905 dolari pe mia de metri cubi, pe baza cursului actual al pieței valutare), potrivit datelor de la bursa ICE Londra.

Contractele futures la gaze nu s-au mai tranzacționat peste 2900 de dolari pe ICE din 8 martie anul acesta.

Prețul gazelor continuă să crească după ce Gazprom a anunțat vineri, 19 august, că singura turbină în funcțiune a gazoductului Nord Stream va fi oprită pentru reparații începând cu 31 august. Reparațiile vor dura trei zile, iar tranzitul de gaze prin Nord Stream va fi complet suspendat până la 2 septembrie.

"Odată ce lucrările vor fi finalizate și nu vor exista defecțiuni tehnice în unitate, transportul de gaze va fi restabilit la 33 de milioane de metri cubi pe zi", a precizat Gazprom într-un comunicat.

Citește și Creșterea cu 60% a prețului gazelor la iarnă nu este cel mai pesimist scenariu

Prețurile gazelor și implicit ale electricității vor atinge în această iarnă valori nemaiîntâlnite, așa cum arătam într-un material publicat la începutul verii: “problema cea mai importantă a iernii viitoare este existența efectivă a gazelor, și astfel vom asista la situații în care unii consumatori/țări, vor fi determinați să ofere ”oricât” pe gaze, doar pentru a le avea.”

Analistul amintește că, anul trecut, prețul gazelor a început să crească în luna iulie, urmare a reducerii livrărilor de gaze din  Rusia, pe fondul lipsei obligațiilor contractuale pe termen lung și a unor probleme tehnice. Această situație a determinat o creștere a prețului gazelor cu 463% față de prețul maxim înregistrat înainte să înceapă conflictul din Ucraina. Istoria se repetă anul acesta. Reducerea livrărilor de gaze spre țări din Europa, v-a aduce prețuri la gaze în iarnă, care nu au mai existat vreodată pentru acest produs. Citește mai departe AICI

Citește și Criza din România. Tănase Stamule (PNL): Un lucru important, despre care nu se vorbește prea mult 

Cât de gravă este situația din România? ”Situația este destul de gravă. Nu este o criză totală, dar este o criză”, a recunoscut Tănase Stamule, decanul Facultății de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ) din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), la interviurile DCNews.

Potrivit spuselor sale, ”cel mai important lucru, despre care nu se vorbește așa de mult în spațiu public este subvenționarea prețurilor la electricitate și la gaze. Guvernul României și-a asumat această subvenționare, care este o plafonare dar diferențele sunt plătite de Guvern, numai ca să existe o pace socială, cu ghilimele de rigoare. Acest preț costă astăzi 2% din PIB. Deci vreo 40 de miliarde de lei este prețul subvenționării”, a subliniat invitatul jurnalistului Bogdan Chirieac. 

Altfel spus, ”societatea noastră continuă să funcționeze ca și cum nu s-a întâmplat nimic pe plan internațional cu prețul la energie. Facturile vin la fel, doar că puțină lume știe că diferența este plătită de Guvern. Deci aceasta este principala provocare pe care o are Guvernul, să poată continua această schemă până în primăvara anului viitor, când se estimează că vor începe să scadă prețurile la energie”, a subliniat liberalul. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel