Prețul gazului, la cel mai înalt nivel din aprilie, petrolul scade
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Gaze
Gaze
Prețul gazului european a atins miercuri cel mai ridicat nivel din mai bine de șase luni, cauzat de numeroasele întreruperi survenite pe lanțul de aprovizionare în Finlanda și Israel, în timp ce prețurile țițeiului au scăzut.

În jurul orei 12:30 GMT, contractul futures la bursa olandeză TTF, considerată reper european, se tranzacționa la 48,30 euro pe megawat oră (MWh), în scădere cu aproximativ 2%, la scurt timp după ce a ajuns la 50 euro/MWh, cel mai mare preț de la începutul lunii aprilie. Prețurile gazelor europene au crescut cu peste 26% față de valoarea de închidere a tranzacțiilor, vinerea trecută, cu câteva ore înainte ca mișcarea teroristă Hamas să atace Israelul, sâmbătă dimineață. 

Pe de altă parte, Finlanda a anunțat marți că suspectează o intervenție externă s-ar afla la originea scurgerii pe gazoductul conectat la Estonia și a primit sprijin din partea NATO în ancheta sa, ducând la creșterea prețurilor. Separat, lucrătorii de la instalațiile de gaz natural lichefiat (GNL) deținute de Chevron în Australia au anunțat că vor relua greva din 19 octombrie „dacă o singură recomandare din partea Comisiei de lucru echitabil (organismul național de arbitraj) în privința relațiilor de muncă nu va fi ncorporat în totalitate în acordurile companiei noastre sau dacă vreunul dintre termeni este exprimat ambiguu în proiect”, au anunțat lucrătorii. 

Petrolul în declin

Unul dintre principalii producători de GNL din lume, Chevron a suspendat activitățile pe platforma sa Tamar, situată în largul coastei israeliene, la solicitarea autorităților. „Egiptul raportează că importurile de gaze israeliene au scăzut cu aproximativ 20%... ceea ce i-ar putea afecta capacitatea de a-și relua exporturile planificate de GNL în această lună, după pauza din această din cauza creșterii cererii interne”, subliniază analiștii DNB.

Pe partea petrolului, prețurile au scăzut miercuri, investitorii dând dovadă de prudență în ceea ce privește situația din Orientul Mijlociu. Barilul Brent din Marea Nordului, cu livrare în decembrie, a pierdut 0,92% la 86,84 dolari. Echivalentul său american, barilul West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în noiembrie, a scăzut cu 0,99%, până la 85,12 dolari. 

După ce luni au crescut cu peste 5%, WTI și Brent au scăzut de marți, „temerile privind o întrerupere bruscă și neașteptată a aprovizionării fiind excluse pentru moment”, în timp ce temerile privind o încetinire a economiei globale și, prin urmare, a cererii de aur negru recâștigă teren, a subliniat Tamas Varga, analist la PVM Energy. Cu toate acestea, analiștii se așteaptă la o volatilitate ridicată a prețurilor aurului negru în zilele următoare, pe măsură ce conflictul evoluează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel