Prețul genților Birkin a adus un proces mamut pentru Hermes Internațional
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Geantă Birkin / Ilustrație DCBusiness
Geantă Birkin / Ilustrație DCBusiness
Opulenta geantă Birkin, confecționată în Franța, a devenit un simbol al statutului pentru oamenii bogați din întreaga lume iar prețul acestui accesoriu poate ajunge la peste 100.000 de dolari.

Acum însă două cumpărătoare din California susțin că aceasta a devenit atât de exclusivistă încât producătorul ei, Hermes International, încalcă legislația antitrust din SUA.

Hermes nu vinde aceste genți exclusiviste oricui și cere potențialilor cumpărători să achiziționeze și alte produse în valoare de mii de dolari doar pentru a avea șansa de a avea acces la râvnitele genți din piele, se menționează într-un dosar depus marți în California, în care se solicită statutul de acțiune colectivă (class action este o procedură juridică din SUA în care unul sau mai mulți reclamanți inițiază un proces în numele unui grup mai mare de persoane care au fost afectate într-un mod similar sau de același comportament. Grupul de persoane este cunoscut sub numele de clasă, iar reclamanții care îi reprezintă sunt cunoscuți sub numele de reclamanți principali sau reclamanți. O acțiune colectivă permite soluționarea cererilor mai multor persoane printr-o singură cauză).

Gențile Birkin nu pot fi cumpărate de pe site-ul Hermes și nici nu sunt expuse în magazinele sale, unde personalul de vânzări le arată doar în camere private unor cumpărători "aleși" care sunt "considerați demni", susțin Tina Cavalleri și Mark Glinoga în plângerea depusă la tribunalul federal din San Francisco. Ei susțin că acest lucru reprezintă o practică comercială neloială pentru un magazin public și o încălcare a legislației antitrust.

Cavalleri a declarat că a cheltuit mii de dolari la Hermes și că a fost constrânsă să cumpere "produse auxiliare pentru a obține acces" la o geantă Birkin. Ea susține că nu a putut să cumpere una în septembrie 2022 și a fost informată de Hermes că gențile au fost vândute "clienților care au fost consecvenți în susținerea afacerii noastre".

Glinoga a declarat că "a făcut mai multe încercări de a achiziționa o geantă Birkin, dar i s-a spus de fiecare dată că trebuie să cumpere alte articole și accesorii".

Procesul a acuzat Hermes că și-a structurat compensațiile pentru asociații de vânzări într-un mod care întărește ceea ce ei descriu ca fiind "practica ilegală de a lega cumpărarea" genților Birkin de alte produse. Potrivit procesului, asociații nu primesc comision pentru gențile Birkin, ci pentru alte produse Hermes care sunt mai puțin costisitoare.

Gențile Birkin sunt realizate manual de artizani francezi și au prețuri cuprinse între zeci de mii și peste 100.000 de dolari, potrivit procesului. Reclamanții cer despăgubiri și daune nespecificate, precum și un ordin care să oblige Hermes să își schimbe practicile de vânzare.

Hermes nu a comentat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel