Prețul la pâine. Aurel Popescu (ROMPAN): ”Obligatoriu trebuie să creștem și noi, că altfel murim”

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
EXCLUSIV
Invitat la emisiunea jurnalistului Răzvan Dumitrescu de la DCNews, Aurel Popescu, președintele Rompan, a spus ce se va întâmpla cu prețul pâinii.

Prețul la pâine o să mai crească? ”Da, o să mai crească. Și vă spun de ce. Să vedem ce se întâmplă în acest weekend, să vedem ce se întâmplă săptămâna viitoare, dacă plouă. Dacă nu plouă, producția de grâu va fi mai mică decât apreciem și decât făceam de obicei. În aceste condiții, categori, fiind o producție mai mică, se cere un preț mai mare”, a explicat invitatul jurnalistului Răzvan Dumitrescu. 

Deja văd că prețurile pe noua recoltă sunt în creștere, chiar mai mari decât la grâul vechi, a continuat Aurel Popescu, explicând ce înseamnă acest lucru. Potrivit spuselor sale, acest lucru ”este un semnal că situația pe plan mondial nu este bună. Și atunci, m-ați întrebat, eu vă răspund: dacă prețul materiei prime crește, obligatoriu trebuie să creștem și noi, că altfel murim, iar dacă murim, nu mai producem pâine. Asta este”. 

Dar există soluții, de orice fel, pentru a stopa avanlanșa asta de creșteri? ”Există soluții, pe care domnul ministru al Agriculturii, domnul Chesnoiu, le-a avansat. Așteptăm să vedem dacă aceste măsuri vor intra măcar de la 1 iulie în vigoare, astfel încât să putem să contracarăm și să putem să ne atenuăm din pierderi. Pentru că procentul de creștere a prețului la pâine pe care l-ați prezentat, de 20,3%, este mai mare în piață. Pentru simplu fapt că avem dublare de costuri la materii prime, la energie, la gaze, ambalaje și toate celelalte”, a subliniat președintele Rompan.

Youtube video image

Citește și O criză a zahărului în România? Dragos Frumosu: Faptul că mai avem doar două fabrici, spune mult

Contactat, zilele trecute, de DCBusiness, Dragoș Frumosu, președintele SINDALIMENTA, Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară, a vorbit despre o posibilă criză a zahărului în România, despre soarta fabricii de la Luduș, în pericol să se închidă și despre acțiunile Guvernului în această problemă.

”O criză a zahărului poate să existe, pentru că, în primul rând, importăm materie primă, adică zahăr brut. Producția de sfeclă este destul de redusă, astăzi, în România, ținând cont de faptul că foarte multe asociații ale producătorilor de sfeclă s-au pierdut prin închiderea fabricilor. Dacă din 33 de fabrici câte erau în 1990, astăzi mai avem două în funcțiune, asta spune foarte mult”, a subliniat Dragoș Frumosu. 

Dependenți de importul de materie primă

”S-a închis fabrica de zahăr de la Bod care, desigur, este acum într-un proces de vânzare-cumpărare, dar oricum anul acesta nu va lucra. Sper ca la anul să repornească și dacă avem un investitor român, serios, va fi probabil singura care va mai produce zahăr din sfeclă. Iar asta pentru că cele două fabrici în funcțiune astăzi, ambele ale companiei Agrana, din Austria, cea de la Român mai procesa sfeclă de zahăr, cea de la Buzău, nu. Prin urmare, în aceste condiții suntem dependenți de importul de materie primă”, a precizat el.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

maioreanu

Tendinţe în turism 2026. Unde vor călători românii

Anul 2025 a confirmat o orientare a românilor  către...

Foto: Pexels.com

Rusia acuză SUA că reînvie pirateria

Rusia compară blocada navală americană asupra Venezuelei...

Sticlă de plastic / sursa foto: Freepik.com
Pensionari în parc / Foto: Freepik
Calcule. Foto: Freepik.com
Bucuresti / Foto: Oana Pavelescu

Analiză ING: Perspectivele economiei României în 2026

ING: Perspectivele economiei României se îmbunătățesc,...

Jeffrey Epstein în anii 70 când era profesor de matematică
Foto: Freepik.com

Aurul a atins o valoare fără precedent

Aurul a depăşit valoarea de 4.500 de dolari uncia.

Grecia, Santorii / FOTO: Unsplash

Grecia mizează pe 55 de milioane de turişti până în 2040

Banca Centrală a Greciei se aşteaptă ca numărul...

Masa de Crăciun. Foto: Freepik.com

Cât îi costă pe români masa tradiţională de Crăciun

Costul total al Crăciunului în 2025 poate atinge uşor...

TAROM

Costin Iordache se retrage de la conducerea TAROM

Directorul general al companiei TAROM, Costin Iordache,...

Wall Street. Foto: Freepik.com
Bani / Foto: Freepik
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
Foto: Facebook Apele Romane
Șantierul liniei de metrou M6 / Foto: Oana Pavelescu
foto: pexels.com
Abația Sint Sixtus

Abațiile care produc celebrele beri trapiste, în pericol

Celebrele beri trapiste din Belgia, considerate un...

Foto: Mihai Ciobanu

Cine este Irineu Darău, noul ministru al Economiei

Modificări în Guvernul Bolojan. 

O unitate Gazprom / FOTO: Pagina de Telegram a companiei
Calcule. Foto: Freepik.com
Energie / Foto: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

pixel