Prețul petrolului. Avertismentul profesorului Mircea Coșea: ”Trebuie să fim puțin mai atenți”
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Este un semnal cu efecte pozitive
Este un semnal cu efecte pozitive
Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit despre piața petrolului pe fondul deciziei Statelor Unite de a elibera o cantitate uriașă de țiței din rezervele lor strategice. 

Statele Unite au decis să intervină masiv și foarte eficient pe piața petrolului, unde prețurile continuă să rămână la cote ridicate, evoluând deasupra pragului psihologic de 100 de dolari/bari, un preț care este, de fapt, ca o sabie cu două tăișuri, pentru că, dacă, pe de o parte, aduce bani producătorilor, el stimulează, pe de altă parte, inflația, cu efect imediat asupra veniturilor populației. 

Analizând această hotărâre a Washingtonului, analistul Mircea Coșea spune că, dincolo de multe alte aspecte, decizia poate fi privită și ca un semnal. ”Și anume că Statele Unite nu intenționează să slăbească în nici într-un fel presiunea pe care o fac asupra Rusiei din punctul de vedere al exporturilor de energie. Ceea ce înseamnă că Statele Unite își iau rolul în serios de lider al lumii occidentale în lupta aceasta cu Rusia care a devenit foarte violentă”, a explicat profesorul de economie. 

Din punctul de vedere al prețurilor însă, aici ar trebui să fim puțini mai atenți, a atras atenția Mircea Coșea. ”Pentru că situația de pe piața petrolului nu este determinată numai de cantitățile care sunt aruncate pe piață, există și o problemă cu transporturile, cu stocurile. Dar efectul este pozitiv, în mod sigur. Vom asista la o scădere a prețurilor pe o anumită perioadă, nu este definitiv acest lucru. Din punctul meu de vedere, cel mai important este semnalul dat Rusiei că există forța care să contracareze toate măsurile care se iau în legătură cu pretențiile ei vizavi de exporturile de energie. Mă refer nu doar la cantități, dar și la pretenția de a se plăti în ruble gazul rusesc. 

Citește și Washingtonul s-a SĂTURAT și atacă puternic piața petrolului. Este o PREMIERĂ

Gestul Statelor Unite este măsura cea mai concretă, vizibilă și care trebuie să insufle încredere aliaților și țărilor din Europa, printre care și României, că Washingtonul nu intenționează să slăbească nici în vreun fel presiunea pe care o exercită asupra Rusiei în direcția încetării ostilităților, dar este ferm decisă să contribuie la reglementarea pieței energiei, în condițiile în care Rusia continuă să rămână principalul furnizor de petrol și gaze în Europa”, a explicat Mircea Coșea pentru B1TV.

Analistul a vorbit și despre producătorii de petrol din Orientul Mijlociu, declarându-se sceptic în privința disponibilității lor de a urma exemplul SUA. ”Impresia mea este că acolo mult mai importată este obținerea de profituri în condițiile date”, a spus el. Potrivit precizărilor sale, ”nu există indicii care să conducă la ideea că Orientul Mijlociu poate fi un aliat constant și puternic în susținerea sancțiunilor impuse Rusiei”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel