Conflictul din OPEC+ trimite prețul petrolului în ceruri

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Conflictul din OPEC+ se adâncește
Conflictul din OPEC+ se adâncește
Prețul petrolului a sărit la cel mai mare nivel din ultimii șase ani în contextul conflictuilui din interiorul OPEC+, respectiv cel dintre Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Țițelul Intermediar din West Texas a avansat la 76,98 dolari pe baril, cel mai mare din noiembrie 2014, întrucât neânțelegerile din OPEC+ a lăsat piața fără aprovizionarea suplimentară pe care se bazase pentru luna viitoare, notează Bloomberg.

Ce se va întâmpla în continuare va determina dacă neînțelegerile ar putea degenera într-un conflict la fel de distructiv precum războiul prețurilor de anul trecut.

În joc se află stabilitatea redresării economice globale pe fondul presiunilor inflaționiste în creștere și capacitatea alianței producătorilor de a-și păstra controlul pe piața petrolului.

De la companiile petroliere internaționale până la petrostatele din Orientul Mijlociu, piața va urmări cu atenție în următoarele zile ce se va întâmpla, în timp ce Riyadh și Abu Dhabi publică prețuri și negociază volume pentru aprovizionarea cu țiței din august. Teama că evenimentele ar putea scăpa de sub control a fost evidentă, iar SUA au cerut un compromis.

„Nu vrem un război al prețurilor”, a spus ministrul irakian al petrolului, Ihsan Abdul Jabbar. „Și nu vrem ca prețurile petrolului să crească la mai mult decât nivelurile actuale.”

Citește și: Nori negri pe piața petrolului. Criza din OPEC+ se adâncește

Întâlnire abandonată

După câteva zile de discuții tensionate, Organizația țărilor exportatoare de petrol și aliații săi au abandonat întâlnirea de luni. Un dezacord cu privire la modul de măsurare a reducerilor de producție a anulat un acord provizoriu pentru a spori producția și s-a transformat rapid într-o dispută neobișnuit de personală și publică între Arabia Saudită și EAU.

Ultima dată când aceste două țări s-au confruntat cu privire la politica petrolieră a fost în decembrie 2020 când EAU amenința că va părăsi cartelul. Acea dispută s-a încheiat într-un armistițiu, dar eșuarea negocierilor de această dată a fost atât de severă încât grupul nu a putut nici măcar să convină asupra unei date pentru următoarea sa întâlnire.

Consecința imediată a eșuării discuțiilor este că creșterea producției așteptată pentru luna august nu va avea loc, lăsând piața într-o criză de petrol, exact în momentul în care economia globală se recuperează din pandemia de Covid-19.

„Întrucât piața petrolului este deja deficitară și creșterea ofertei rămâne în urma creșterii cererii de petrol, continuarea menținerii limitelor existente de producție OPEC + va duce probabil la creșterea prețurilor, a declarat Giovanni Staunovo, analist la UBS Group AG.

Pe termen mediu, ruperea OPEC+  ar putea avea efectul opus, aducând prețuri mai mici pe măsură ce țările joacă pentru poziție și încep să pompeze mai mult.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel