Prețul petrolului crește după scăderea accentuată din ajun
Prețurile petrolului au crescut marți, revenindu-și după...
Astfel, contractele futures pentru Brent cu scadență în iunie au crescut cu 1,1%, ajungând la 67,01 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru West Texas Intermediate (WTI) au urcat cu 1,3%, până la 63,25 dolari pe baril.
Ambele contracte au închis sesiunea de luni în scădere cu peste 2%. „Diferiți factori au exercitat presiuni descendente asupra pieței: îngrijorările persistente privind cererea într-un context de incertitudine tarifară; presiunile exercitate de Trump asupra Rezervei Federale; și progresele în discuțiile nucleare dintre SUA și Iran”, au transmis analiștii ING într-o notă.
Discuțiile nucleare SUA-Iran ar putea influența oferta de petrol
Deși marți prețurile petrolului au crescut, sentimentul general de pe piață rămâne slab, în contextul discuțiilor nucleare dintre Statele Unite și Iran, care ar putea duce la diminuarea perturbărilor în aprovizionare.
Întâlnirile între experții americani și iranieni urmează să înceapă miercuri în Oman, o sesiune de evaluare a progreselor fiind programată pentru sâmbătă.
Progresele către un acord nuclear SUA-Iran au alimentat așteptările privind revenirea petrolului iranian pe piețele internaționale, ceea ce ar duce la creșterea ofertei.
În același timp, sentimentul de pe piața petrolului fusese deja afectat după ce opt membri ai OPEC+, grupul care reunește Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi, în frunte cu Rusia, au anunțat planuri de accelerare a creșterii producției începând cu 1 mai.
Cartelul intenționează să majoreze producția cu 411.000 barili pe zi luna viitoare, un ritm mai rapid decât cel prevăzut inițial.
Confruntarea Trump-Fed stârnește temeri privind o încetinire economică
Kevin Hassett, consilier economic la Casa Albă, a declarat vineri că președintele Trump și echipa sa analizează posibilitatea demiterii președintelui Fed, Jerome Powell.
Luni, Trump a reiterat solicitarea ca Fed să reducă dobânzile, avertizând că economia americană ar putea încetini dacă banca centrală nu ia imediat măsuri.
Declarațiile vin în contextul în care Powell a anunțat săptămâna trecută că Fed nu are în vedere o reducere a dobânzilor pe termen scurt, invocând presiuni inflaționiste posibile și incertitudinile economice generate de noile tarife vamale.
Participanții de pe piețele financiare consideră, în general, că o Fed influențată politic reprezintă un risc, întrucât poate conduce la o politică monetară mai puțin previzibilă — ceea ce afectează direct materiile prime, inclusiv petrolul, prin variații valutare și modificări în așteptările privind creșterea economică.
Totodată, escaladarea tarifelor vamale de către Trump, în special împotriva Chinei, a amplificat temerile privind o încetinire economică globală. O scădere a comerțului și a activității industriale duce de regulă la o reducere a consumului de energie, influențând negativ cererea de petrol.
Sentiment negativ: speculatorii își reduc pozițiile
Cele mai recente date privind poziționarea de pe piață arată că sentimentul rămâne în mare parte negativ.
Speculatorii au vândut 56.887 de contracte în ultima săptămână de raportare, ajungând la o poziție netă lungă de 98.951 de contracte — cel mai scăzut nivel din octombrie. Cea mai mare parte a acestui declin a fost determinată de lichidarea pozițiilor lungi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Prețurile petrolului au crescut marți, revenindu-și după...
Fondul Monetar Internațional a...
Aurul continuă să doboare...
O schimbare majoră are loc în peisajul asigurărilor din...
Fondul Monetar Internațional...
O tranzcție care va fi...
Au fost salvate 2700 locuri de muncă.
Donald Trump vrea să relanseze industria fotovoltaică...
Huawei Technologies se...
Planurile UniCredit SpA de a...
Un inculpat trimis în judecată...
Ministerul Energiei a modificat...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...
Beijingul cere sprijinul...
Universitatea Harvard a declanșat un proces federal...
Ore de muncă nedeclarate în...
BNR a publicat noile rate ale...
Aurul devine prea scump pentru...
De pildă, penicilina nu se mai...
Dolarul american se prăbușește...
Autoritatea Națională de...
Ministerul Finanțelor acordă...