Prețul petrolului. Experții americani s-au răzgândit în privința evoluției pieței

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Sunt mai mulți factori care au influențat decizia băncii americane
Sunt mai mulți factori care au influențat decizia băncii americane
Prețul petrolului a scăzut luni la cel mai scăzut nivel de la începutul anului, influențat de perspectiva unei cereri scăzute.

O schimbare bruscă de spirit pe piața mondială a petrolului, după ce speranța că autoritățile de la Beijing vor decide, în sfârșit, relaxarea măsurilor de restricții impuse de politica ”Zero-Covid”, s-a spulberat, practic, odată cu anunțul descoperirii unui nou caz de deces cauzat de virusul SARS-CoV-2 în China. 

În acest context, în jurul orei 15:25 GMT, cotațiile futures ale petrolului marca Brent, de referință în Europa, erau în scădere cu 5,30%, la 83 de dolari, în timp ce cotațiile futures ale petrolului WTI din SUA erau în scădere cu 5,57%, la 75,62 dolari. Un declin vertiginos alimentat inclusiv de temerile privind o recesiune globală. 

Coincidența face ca exact pe acest fundal, experții băncii americane Goldman Sachs au publicat, luni, noile lor prognoze privind evoluția pieței petrolului, care este departe de optimismul care răzbătea din previziunile anterioare. Astfel, analiștii au redus prognoza privind prețul petrolului Brent pentru trimestrul al patrulea cu 10 dolari pe baril, de la 110 la 100 de dolari. Pe lângă ceilalți factori de influență, prețul este tras în jos și de incertitudinea privind plafonarea prețului la petrolul rusesc de către țările G7, relatează CNBC.

"Piața are dreptate în ceea ce privește îngrijorările legate de fundamentele viitoare, din cauza numărului semnificativ de noi cazuri COVID-19 în China și a lipsei de claritate în ceea ce privește implementarea plafonului de preț [al petrolului rusesc] de către G7", au notat analiștii.

Potrivit analiștilor, dacă autoritățile chineze vor recurge din nou la măsura carantinării, cererea de petrol va scădea și mai mult. Goldman Sachs estimează că impactul acestor restricții ar contrabalansa o reducere de 2 milioane de barili pe zi a cotelor de producție din partea OPEC+. Anticipând noi astfel de restricții, banca și-a redus deja prognoza privind cererea de petrol în China.

În plus, un alt factor în favoarea revizuirii așteptărilor privind prețul Brent pentru trimestrul curent a fost producția și exporturile de petrol mai mari decât se așteptau din Rusia, în condițiile în care, peste doar două săptămâni, intră în vigoare un embargo parțial impus de UE.

Citește și OPEC majorează producția de petrol, înaintea intrării în vigoare a unui nou embargou

Arabia Saudită și alte state membre OPEC discută o creștere a producției de petrol, a relatat luni Wall Street Journal, citând reprezentanți ai organizației.

Potrivit ziarului, discuțiile se referă la o creștere de până la 500.000 de barili pe zi (bpd) înainte de reuniunea din 4 decembrie.

Această dată marchează ajunul intrării în vigoare a unui embargo asupra petrolului rusesc.

OPEC și aliații săi (OPEC+) și-au redus pomparea cu 100.000 de bpd în octombrie, înainte de a conveni asupra unei reduceri de două milioane de bpd din noiembrie, în ciuda opoziției mai multor țări, inclusiv a SUA.

Pe piețele bursiere, sectorul energetic de pe indicele pan-european Stoxx 600 este în scădere cu 2,19%, în timp ce echivalentul său de pe S&P-500 de pe Wall Street este în scădere cu 3,66% în jurul orei 15:15 GMT.

În același timp, petrolul Brent a scăzut cu 4,63%, la 83,56 dolari pe baril, cel mai mic nivel din ianuarie, în timp ce petrolul ușor american (West Texas Intermediate, WTI) a cedat 4,78%, la 76,25 dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...


pixel