Prețul petrolului, în scădere. Investitorii au cedat nervos

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Butoaie cu petrol / Foto: Freepik
Butoaie cu petrol / Foto: Freepik
Prețurile petrolului au scăzut luni, pe fondul îngrijorărilor legate de impactul tarifelor vamale impuse de SUA asupra creșterii economice globale și cererii de combustibil, precum și al creșterii producției din partea țărilor membre OPEC+, ceea ce a redus apetitul investitorilor pentru active mai riscante.

Brent a pierdut 31 de cenți, echivalentul a 0,4%, ajungând la 70,05 dolari pe baril la ora 04:45 GMT, după ce vineri câștigase 90 de cenți. Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) era cotat la 66,69 dolari pe baril, în scădere cu 35 de cenți (0,5%), după ce în sesiunea anterioară înregistrase o creștere de 68 de cenți.

WTI a scăzut pentru a șaptea săptămână consecutiv, cea mai lungă serie de pierderi din noiembrie 2023, în timp ce Brent a înregistrat a treia săptămână de scădere consecutivă. Această tendință a fost alimentată de decizia președintelui american Donald Trump de a impune, apoi de a amâna tarife vamale asupra principalilor furnizori de petrol ai SUA, Canada și Mexic, în timp ce a majorat taxele asupra produselor chinezești. La rândul său, China a răspuns impunând tarife asupra produselor agricole din SUA și Canada.

Factor cheie 

„Incertitudinea privind tarifele vamale este un factor-cheie al slăbiciunii pieței”, au declarat analiștii ING într-o notă, adăugând că reducerea prețurilor petrolului de către Arabia Saudită și semnalele deflaționiste din China au afectat, de asemenea, sentimentul pieței.

Tony Sycamore, analist la IG, a menționat că și alți factori pun presiune asupra prețurilor petrolului, inclusiv îngrijorările privind creșterea economică a SUA, posibilitatea ridicării sancțiunilor americane împotriva Rusiei și decizia OPEC+ de a crește producția.

„Cu toate acestea, având în vedere că o mare parte din veștile negative sunt probabil deja luate în calcul, ne așteptăm ca pragul de suport să rămână între 65 și 62 de dolari înainte de o posibilă revenire către 72 de dolari”, a precizat el într-o notă adresată clienților, referindu-se la prețul WTI.

Jocuri încâlcite 

SUA analizează, de asemenea, posibilitatea relaxării sancțiunilor impuse sectorului energetic rusesc, în schimbul unui angajament al Rusiei de a pune capăt războiului cu Ucraina, au declarat pentru Reuters două surse familiare cu situația.

În paralel, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, inclusiv Rusia, cunoscuți sub numele de OPEC+, au anunțat că vor începe să crească producția de petrol începând din aprilie.

Pe de altă parte, Trump a declarat săptămâna trecută că își dorește un acord cu Iranul, membru al OPEC, pentru a împiedica dezvoltarea armelor nucleare de către acesta, deși Teheranul a afirmat că nu urmărește un astfel de obiectiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Nicușor Dan, validare la CCR / Foto: George Calin / Inquam Photos
Bursa de Valori București
Universitatea Harvard
Aramco
Camera Reprezentanților
PNRR, în impas
Permise auto
PNRR
Banca Naționala a României
Marcel Boloș
Controale masive ale ANAF. Cine este vizat
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Factură energie electrică
Freepik.com
Rabla. Foto: Pexels.com
Bursa de la București

CCR a validat mandatul de preşedinte al lui Nicuşor Dan

Curtea Constituţională a României a validat rezultatul...

Hală industrială
Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
România cere prelungirea PNRR
Banca JPMorgan
Congresmanul Joe Wilson
ANAF / Foto: DCBUsiness

pixel