Prețul petrolului scade puternic, vinovate fiind Rusia și SUA
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Incertitudinea și nesiguranța au făcut ravagii la bursă
Incertitudinea și nesiguranța au făcut ravagii la bursă
Prețul petrolului a scăzut luni, investitorii concentrându-se asupra riscurilor ce amenință sistemul financiar după falimentul băncii Silicon Valley Bank, piața fiind sancionată, în egală măsură, de exporturile din Rusia.

Astfel, la ora 13:05 GMT (14:05 CET), contractele cu livrare în luna mai pentru petrolul marca Brent cu extracție din Marea Nordului afișau o scădere de 4,60%, la 78,97 dolari, coborând din nou sub 79 de dolari pentru prima dată de la începutul lunii ianuarie.

Peste Ocean, țițeiul american West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în aprilie, era, la rândul lui, în pierdere cu 5,02%, până la 72,84 dolari. Ședințele de tranzacționare au început, luni dimineață, pe verde, tendința fiind inversată de temerile investitorilor privind situația generată de prăbușirea Silicon Valley Bank (SVB). 

Falimentul băncii californiene a obligat autoritățile americane să anunțe măsuri de protecție a depozitelor, pentru a evita o panică pe piață. ”Piețele încă digeră știrea, astfel încât gândurile negre nu au dispărut, la fel cum nici teama că lucrurile vor lua o turnură neplacută dacă falimentul va antrena un efect de domino”, a comentat James Harte, analist la TickMill.

Petrolul are de suferit deoarece jucătorii din piață se tem pentru creșterea globală și favorizează paradisurile sigure. În plus, "Rusia continuă să exporte în multe țări, ceea ce crește oferta de pe piață", a adăugat Walid Koudmani, de la XTB.

Rusia exportă la fel ca înainte

Potrivit datelor compilate de Bloomberg, Rusia continuă să exporte pe mare la fel de mult petrol ca înainte de sancțiunile occidentale, iar anunțul său privind reducerea voluntară a producției nu se reflectă nici în mișcările navelor exportatoare.

Pe termen mai lung, dificultățile din sectorul financiar ar putea împinge Rezerva Federală a SUA (Fed) "să crească mai puțin ratele", ceea ce ar crește lichiditatea pe piață și ar aduce beneficii petrolului, a comentat Warren Patterson, analist la ING.

Și analiștii specializați continuă să creadă că revenirea cererii chinezești va împinge prețurile în sus pe termen mediu: Goldman Sachs mizează astfel pe un preț al petrolului Brent de 100 de dolari pe baril până la sfârșitul anului.

Prețul țițeiului Brent trecuse de această bornă simbolică în martie 2022, în urma invaziei rusești în Ucraina, dar scăzuse de la jumătatea anului.

Citește și Falimentul care sperie o lume întreagă. Guvernul SUA nu are de gând să salveze banca SVB

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel