Prețul petrolului se apropie de 95 de dolari, de teama unei penurii
Autor: Simona Haiduc | 18 sep 2023, 14:14
Sonde
Sonde
Prețurile petrolului au rămas și luni pe trendul ascendent, apropiindu-se de pragul de 95 de dolari, tendință susținută de temerile legate de o penurie semnificativă. Analiștii vorbesc acum despre posibilitatea unui baril de 100 de dolari.

Astfel, în primele ore de tranzacționare, contractul pentru barilul marca Brent cu extracție din Marea Nordului, cu livrare în noiembrie, a crescut cu 0,28%, până la 94,19 dolari, după ce a atins un vârf de 94,78 dolari. Echivalentul său american, barilul West Texas Intermediate (WTI), cu livrare tot în octombrie, a câștigat 0,45% până la 91,18 dolari, la scurt timp după ce a atins 91,70. 

Multe semnale optimiste

Piața petrolului „primește în prezent multe semnale optimiste”, în condițiile în care „cererea este în creștere în Statele Unite și China, iar oferta este supusă la limitări intenționate”, explică analiștii de la Energi Danemarca. Arabia Saudită și Rusia au decis să-și prelungească reducerile voluntare de producție și export de aproximativ 1,3 milioane de barili pe zi până la sfârșitul anului.

„Prețurile la țiței au continuat să crească de la sfârșitul lunii iunie, când a devenit clar că Arabia Saudită își va menține producția la 9 milioane de barili pe zi, nu doar în iulie, ci și în august”, după care a prelungit această decizie în septembrie, reamintește Bjarne Schieldrop, analist la Seb. De la sfârșitul lunii iunie, Brent a crescut cu aproximativ 25%, iar WTI american cu 29%.

„Pe hârtie, acest lucru a plasat piața într-o situație de deficit semnificativ”, continuă Bjarne Schieldrop. În ultimele zile, mai mulți analiști au menționat chiar și posibilitatea unei reveniri a prețului barilului la 100 de dolari. Nu a crescut peste acest prag din vara lui 2022.

Prețurile țițeiului au crescut și s-au apropiat de maximele istorice în primele zile ale invaziei rusești a Ucrainei, din cauza temerilor de întreruperi de aprovizionare de la Moscova, Rusia fiind unul dintre cei mai mari producători de țiței din lume. „China, motorul creșterii cererii de petrol, rămâne probabil cel mai determinant factor” pentru prețurile țițeiului, spune Tamas Varga, analist la PVM Energy. Recuperarea țării după încheierea restricțiilor de sănătate s-a dovedit a fi mai lentă decât se aștepta. Indicatorii economici mai buni ar putea, prin urmare, să ofere un sprijin puternic pentru preț, atunci când indicatorii mai răi i-ar submina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Podul Prieteniei intră în reparaţii. Restricţii de trafic

Podul peste Dunăre, între Giurgiu şi Ruse, intră în...

Netflix închide definitiv unul dintre serviciile sale

Netflix a închis în mod oficial vineri serviciul său de...

Ratele cresc din nou. IRCC s-a majorat la 5,96% pe an

Românii care au credite prin IRCC vor plăti mai mulți...

Crossuri externe