Prețul untului la Paris este mai mic cu 10 lei decât la București
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
EXCLUSIV
După cum am văzut cu toții, și o și simțim din plin în buzunare, prețurile alimentelor au urcat până peste limita suportabilității, în unele cazuri.

Unul dintre alimentele care s-a scumpit cel mai mult este și untul. Dincolo de explicațiile legate de scumpirea energiei electrice, a gazelor a petrolului, în unele cazuri, se ajunge la nivelul al absurdului.

Mă refer aici la prețul unui anumit sortiment de unt și anume, untul President. Știm cu toții că acesta este unul dintre cele mai scumpe mărci care se găsesc pe rafturile magazinelor de la noi dar recent acesta a ajuns să se vândă la niște prețuri de îți taie respirația. Zilele trecute prețul acestuia, într-unul din supermarketurile din România, era de 24,19 lei, într-altul era de 22,99 lei în timp ce același gramaj și aceeași grăsime dar sub formă de rulou, prețul acestui unt era de 26,30 lei.

Surpriza uriașă este că prețul acestui unt, într-un magazin micuț din centrul Parisului este cu mult mai mic, respectiv 2,99 euro adică 14.71 lei. 

Și acesta este numai un simplu exemplu găsit la întâmplare.

În rest, prețul alimentelor, tot la Paris, sunt aproximativ la același nivel ca și la București, numai că este o uriașă diferență între salariile din Franșa și România, respectiv nivel de trai. Reamintesc faptul că mă refer aici la prețurile dintr-un mic magazin din centrul Parisului și nu un supermarket.

Conform cifrelor oficiale, în martie 2023, salariul minim pe economie în Franța era 1.709 euro brut (8.408 lei) în timp ce în România, azi, salariul minim pe brut pe economie este 3.000 lei.

În 2022 untul s-a scumpit în România cu 45% faţă de anul anterior, iar acum un kilogram costă în jur de 100 de lei în retail.

România, printre ţările cu cea mai mare inflaţie din UE, în februarie 2023

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în februarie până la 9,9%, de la 10% luna precedentă, dar Ungaria, Letonia, Cehia, Estonia, Polonia, Lituania, Slovacia, Bulgaria şi România sunt statele membre UE cu cel mai ridicat indice al preţurilor de consum, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În februarie, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (25,8%), Letonia (20,1%), Cehia (18,4%), Estonia (17,8%), Polonia şi Lituania (ambele cu 17,2%), Slovacia (15,4%), Bulgaria (13,7%) şi România (13,4%, similar cu nivelul din ianuarie). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Luxemburg (4,8%), Belgia (5,4%) şi Spania (6%).

Comparativ cu ianuarie 2023, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă în două, şi a crescut în zece ţări.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 8,6% în ianuarie la 8,5% în februarie. Este a patra lună consecutivă în care s-a înregistrat o încetinire a preţurilor în zona euro, după ce în octombrie se înregistrase un avans record, de 10,6%.

Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări care au crescut cu 3,10 puncte procentuale, urmate de preţurile la servicii, care au înregistrat un avans de 2,02 puncte procentuale şi preţurile la energie, care au crescut cu 1,64 puncte procentuale.

În cele mai recente prognoze, BCE se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 5,3% în 2023, faţă de un avans de 6,3% prognozat în decembrie, pentru ca ulterior să se reducă la 2,9% în 2024 şi la 2,1% în 2025.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel