Prețul gazelor a scăzut puternic în Europa
Autor: Simona Haiduc | 26 sep 2022, 21:33
Există și o explicație pentru această evoluție
Există și o explicație pentru această evoluție
Potrivit analiștilor, Statele Unite se fac ”vinovate” de această evoluție a pieței. 

Pentru scurt timp, prețul gazelor naturale în Europa a coborât luni la prânz sub pragul de 170 de euro, cel mai scăzut nivel din ultimele două luni, în condițiile în care piața s-a consolat cu afluxul mare de gaze naturale lichefiate (GNL) înainte de începerea iernii.

Cu puțin timp înainte de ora 13.00, mecanismul olandez de transfer de titluri (ttf), referința pieței europene pentru gazele naturale, a fost de 171 de euro pe megawatt oră (MWh). Scăderea acestui contract a fost de 7,9% pe parcursul a 24 de ore, 7,0% pe parcursul unei săptămâni și 37,8% pe o bază lunară. Pe parcursul unui an, însă, creșterea a fost totuși de 121,6%.

Analiștii de la Trading Economics explică această scădere prin "oferta abundentă de GNL, în special din Statele Unite, care permite țărilor să-și completeze stocurile în așteptarea iernii". Astfel, siturile de depozitare de pe Vechiul Continent sunt pline în proporție de 90%, au spus ei. În plus, guvernele europene au intervenit pentru a limita creșterea prețurilor la energie.

În ciuda acestei perioade de acalmie, tarifele TTF sunt încă de șase ori mai mari în medie, din cauza temerilor legate de dificultățile de aprovizionare.

Citește și Cum vrea UE să plafoneze prețul gazelor. Bursa gazelor din Olanda sub supraveghere financiară

Planul de acțiune al Comisiei, care detaliază măsurile viitoare pentru a reduce prețul gazelor, a reduce volatilitatea și a crește volumul de tranzacționare pe piețele de energie, planificat provizoriu pentru 28 septembrie, a fost mutat la o dată ulterioară, posibil săptămâna viitoare, potrivit unor diplomați ai UE care au refuzat să fie numiți în cadrul unor discuții private. În schimb, Comisia va discuta miercuri, într-un document mai tehnic, dacă pot fi implementate plafoane de preț.

UE propune modificări ale normelor pentru a atenua criza de lichidități din sectorul energetic

Brațul executiv al UE a comunicat statelor membre la începutul acestei luni că noile măsuri planificate pentru reducerea prețului la gaze vor ține cont de preocupările legate de securitatea aprovizionării, vor încerca să împiedice orice creștere a cererii de gaze, vor sprijini piața internă și vor rămâne în ton cu obiectivele climatice, au declarat diplomații. Toate aceste probleme au fost ridicate în ultimele luni de către opozanții plafoanelor de preț la importuri sau pe piețele angro. Citește mai departe AICI

Citește și Azerbaidjanul promite gaze României, dar are solicitări de la 10 state europene

"Suntem în discuţii cu reprezentanţii din România. Încercăm să facem tot ce ne stă în putinţă, dar e nevoie de timp. Sunt anumite criterii organizatorice legate de tranzitul gazelor, de transport. Suntem în procesul de negociere, avem un parteneriat strategic cu România şi ne dăm silinţa, dar avem cel puţin 10 ţări din Europa care ne cer gaze şi facem tot ce putem", a spus Shahbazov.

Potrivit acestuia, ţara sa se pregăteşte să crească livrările de gaze către UE.

"Anul trecut am furnizat către UE 8,2 miliarde de metri cubi, iar anul acesta am crescut cantitatea cu 40%. Vrem să dublăm în următorii cinci ani cantitatea de gaze naturale azere cu care să aprovizionăm Uniunea Europeană. Scopul nostru este să furnizăm mai multe gaze către partenerii noştri care deja primesc şi să ne extindem livrările către regiuni noi, din sudul Europei, către vestul Balcanilor", a spus ministrul azer. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Schengen. Austria a votat împotriva aderării României

Austria a votat împotriva aderării României în cadrul...

Confiscarea autoturismului pentru depășirea vitezei legale

Codul rutier va suferi o nouă modificare ce vizează...

Românii preferă să-şi petreacă vacanţele în ţară (studiu)

Majoritatea românilor preferă să-şi petreacă vacanţele...

Afacerile Metro din Belgia, vândute pentru 47 milioane euro

Retailerul olandez Sligro Food Group a anunţat miercuri...

Crossuri externe