Ședință de Guvern, 14 mai. Decizii importante privind banii românilor
Proiectele de acte normative...
În ultima lună preţurile spot s-au triplat, astfel că săptămâna trecută grupul petrolier BP a plătit 350.000 de dolari pe zi pentru a închiria o navă care să preia o încărcătură de gaze lichefiate din SUA. Precedentul record de preţ pentru o navă care transportă orice fel de materii prime a fost stabilit la finele lui 2019, când un supertanc petrolier a fost închiriat pentru suma de 308.000 de dolari pe zi, arată datele colectate de Clarkson Research Services Ltd.
O serie de factori au stimulat piaţa transportului de gaze lichefiate: cererea robustă de pe piaţa din Asia în perioada iernii, exporturile record de gaze lichefiate din SUA şi, poate cel mai important, întârzierile înregistrate la trecerea prin canalul Panama. Navele au fost obligate să urmeze rute mai lungi spre Asia, ceea ce a crescut timpul de transport şi a limitat numărul de nave disponibile în Oceanul Atlantic.
Citește și Reguli noi pentru șoferi în 2021. Cum scapi de AMENZI rutiere
"Acestea sunt preţuri la un nivel istoric. Primim foarte multe solicitări şi avem probleme în a găsi nave adecvate", a spus Per Christian Fett, director global pentru gaze lichefiate la compania de închirieri de nave Fearnleys A/S.
Potrivit firmei Spark Commodities, vineri preţurile spot pentru tancurile de gaze lichefiate în Oceanul Atlantic au atins un nivel record de 322.500 de dolari pe zi, în creştere de la 99.000 de dolari pe zi în data de 5 ianuarie. În paralel, preţurile spot pentru tancurile de gaze lichefiate în Oceanul Pacific au crescut până la 221.750 de dolari pe zi.
Preţurile record înregistrate de Clarkson Research sunt pentru nave maritime care transportă materii prime, nu pentru nave de tip port-container care transportă produse finite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Proiectele de acte normative...
Bursa de Valori Bucureşti...
Ministrul Burduja a salutat...
Parteneriat strategic pentru...
Critici directe la adresa președintelui Fed, Jerome...
Leul dă semne de stabilitate și...
Investiția, dezvăluită de...
Majoritatea republicană din...
Decizia vine în contextul...
Premierul interimar Cătălin...
China relaxează controlul...
Analistul economic Adrian...
Mii de miliarde de dolari blocate din cauza războaielor...
La Bursa Metalelor de la...
Marți, șaptesprezece fonduri de...
Apple (NASDAQ:AAPL) își face intrarea în domeniul...
Este vorba despre preluarea unui specialist în sisteme...
Piața monetară din România a...
România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...
ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...
România face un pas decisiv...
Dolarul încetinește ușor după...
Curtea de Conturi a finalizat...