Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
La New York, cotația futures de referință pentru cacao s-au tranzacționat joi cu 1,6% mai puțin, la 9.370 dolari pe tonă. Aceste prețuri, care au depășit recent pentru prima dată pragul de 10.000 de dolari, au crescut cu peste 120% până acum în acest an.
Experții Citi se așteaptă ca tranzacțiile cu cacao să se stabilizeze într-un interval cuprins între 9.000 și 10.000 de dolari pe tonă în următoarele trei-patru săptămâni, scrie CNBC.
Dincolo de aceasta, analiștii băncii de pe Wall Street au declarat într-o notă de cercetare publicată miercuri că văd "riscuri de piață financiară în ambele sensuri" în a doua jumătate a anului - și că perioada mai-iunie "ar putea reprezenta un punct de cotitură în ciclul de creștere pentru cacao.
În general, experții Citigroup rămân "ușor pesimiști" în ceea ce privește prețurile la cacao până la sfârșitul anului și mai mult în anul 2025.
Condițiile meteorologice dificile și bolile arborilor de cacao au afectat producția din Africa de Vest, care furnizează aproximativ 70% din acest produs la nivel mondial. Cei mai mari doi producători, Coasta de Fildeș și Ghana, au fost afectați recent de aceste fenomene.
În ceea ce privește cafeaua, Citi a declarat că prețurile ar putea crește atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu.
Contractele futures pentru cafeaua arabica cu livrare în luna mai au urcat miercuri peste bariera cheie de 2 dolari, marcând un nou maxim al anului. Prețurile la cafea au crescut joi cu 1,8%, la 2,07 dolari.
"Mișcarea actuală poate fi atribuită în mare parte valului de căldură din Vietnam care a afectat producția de cafea Robusta și, ca urmare, a oferit un sprijin pentru boabele premium de Arabica", a declarat Aakash Doshi, strateg senior pentru mărfuri la Citi, într-o notă de cercetare publicată joi.
Banca a declarat că se așteaptă ca prețurile futures la cafeaua Arabica să se tranzacționeze într-un interval cuprins între 1,88 și 2,15 dolari până în anul calendaristic 2024, adăugând că este pregătită să își majoreze în continuare proiecțiile dacă perspectivele se înăspresc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...