Preţurile materiilor prime se vor prăbuşi până la cele mai reduse niveluri de după anul 2020, estimează Banca Mondială

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Mondială (BM) a previzionat marţi că reducerea creşterii economiei mondiale, parţial în urma turbulenţelor comerciale, va duce la scăderea preţurilor materiilor prime pe plan global cu 12% în 2025 şi încă 5% în 2026, la cele mai reduse niveluri de după 2020 în termeni reali, transmite Reuters.

Ajustate în funcţie de inflaţie, în următorii doi ani preţurile materiilor prime vor scădea la media din perioada 2015-2019, încheind boom-ul preţurilor alimentat de redresarea economiei în urma pandemiei şi de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Un declin ar putea modera riscurile pe termen scurt la adresa inflaţiei, în urma taxelor vamale americane şi a extinderii barierelor comerciale pe plan global, dar de asemenea ar putea avea consecinţe negative pentru economiile în curs de dezvoltare care exportă materii prime.

"Preţurile mai ridicate ale materiilor prime au reprezentat un avantaj pentru multe economii în curs de dezvoltare, din care două treimi sunt exportatoare de materii prime. dar acum vedem cea mai ridicată volatilitate a preţurilor din ultimii peste 50 de ani. Combinaţia între volatilitatea ridicată a preţurilor şi preţurile scăzute provoacă dificultăţi", a apreciat economistul şef al BM, Indermit Gill.

Aceste ţări ar trebui să liberalizeze comerţul unde este posibil, să restabilească disciplina fiscală şi să creeze un mediu de afaceri mai prietenos pentru a trage capital privat, adaugă oficialul.

Creşterea preţurilor la energie a adăugat în 2022 mai mult de două puncte procentuale la inflaţia global, dar scăderea preţurilor în 2023 şi în 2024 a ajutat la moderarea inflaţiei. Preţurile la energie au urma să scadă anul acesta cu 17%, la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, înainte să scadă cu încă 6% în 2026, a previzionat Banca Mondială.

Instituţia prognozează un preţ mediu al barilului de ţiţei Brent de 64 de dolari în 2025 - un declin de 17 dolari faţă de 2024 - şi de doar 60 de dolari în 2026, pe fondul aprovizionării masive şi a scăderii cererii, în urma adoptării rapide a vehiculelor electrice în China, cea mai mare piaţă auto din lume. Marţi, barilul de ţiţei Brent se tranzacţiona la 64,80 dolari.

La cărbune, preţurile ar urma să scadă cu 27% în 2025 şi cu încă 5% în 2026, pe fondul încetinirii consumului în economiile în curs de dezvoltare.

De asemenea, preţurile la alimente ar urma să scadă cu 7% în 2025 şi cu încă 1% în 2026, dar prea puţin pentru a reduce insecuritatea alimentară în unele din cele mai vulnerabile ţări.

Banca Mondială previzionează că preţul aurului va atinge un nou nivel record în 2025, în urma sporirii incertitudinilor, urmând să se stabilizeze în 2026.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de guvern
Foto: Freepik.com
Metrou București
Freepik.com
Foto: AI Freepik.com
Dolari și aur / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Donald Trump JR
Titluri de stat Fidelis
Paris. Foto: Mihai Ciobanu
Mașini în parcare / Foto: Unsplash
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Taipei / FOTO: Wikipedia

Experții BofA, despre paradoxul fiscal al Taiwanului

Un raport al Bank of America (BofA) a scos în evidență...

Donald Trump
Wall Street / Foto: Unsplash
foto: Freepik.com
Parc eolian
Programul Sprijin pentru România
Cumpărături ”inteligente” / FOTO: Freepik

Americanii pot face cumpărături direct prin ChatGPT

La o solicitare formulată în limbaj obișnuit, ChatGPT...

Dolari

Dolarul, incapabil să reziste pe o linie de plutire

Dolarul a scăzut luni, în absența unor schimbări reale...

Unul dintre laboratoarele AstraZeneca / FOTO: https://www.astrazeneca.com/

AstraZeneca transferă o parte din producție în Statele Unite

Gigantul farmaceutic britanic AstraZeneca a anunțat...

Plantație de orez / FOTO: Freepik

Mai puțină apă, același randament: Pariul orezului chilian

Un experiement efectuat în câmpiile din sudul Chile, tot...

Bani / FOTO: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik

Materii prime: Petrolul evoluează împotriva curentului

Un tur de orizont al pieței materiilor prime, pentru a...

Satelit / FOTO: Freepik
Vapoare / Foto: Freepik

pixel