Şedinţă de Guvern, 16 aprilie. Deciziile zilei la Palatul Victoria
Proiectele de acte normative...
Comparativ cu luna iunie 2022, preţurile producţiei industriale pe total (piaţă internă şi piaţă externă) au crescut în iulie cu 5,2%.
Potrivit sursei citate, la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor producţiei industriale a înregistrat o creştere de 6,81% în iulie, faţă de iunie 2022, respectiv o creştere de 67,43% în comparaţie cu luna iulie a anului trecut.
De asemenea, în ceea ce priveşte piaţa externă, majorările de preţuri au fost de 1,72% (faţă de iunie 2022) şi de 25,87% (faţă de iulie 2021).
Pe marile grupe industriale, în iulie 2022, faţă de luna similară din 2021, cele mai importante creşteri ale preţurilor producţiei industriale au fost consemnate în: industria energetică (+151,38%), industria bunurilor intermediare (+28,10%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+18,88%), industria bunurilor de uz curent (+17,12%) şi industria bunurilor de capital (+11,43%).
Raportat la perioada de referinţă, datele INS relevă faptul că, pe secţiuni de activitate, preţurile au crescut în: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 178,19%; industria extractivă (+52,27%); industria prelucrătoare (+26,06%) şi în sectorul de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+19,93%).
În acest context Florin Cîțu se întreabă dacă: ”Mai sunt șanse să evităm o rată a inflației de 25%?”, într-o postare pe Facebook.
Fostul premier face o scurtă analiză și spune că: ”Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu ... ATENȚIE ... 52,3%, în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021. După aceste date, rata inflației pentru bunurile de consum doar printr-o minune nu ajunge la 25%”.
Cîțu mai spune că: ”BNR si MF au multe de explicat (câteva mii de angajați plătiți cu salarii cu cel puțin 30% mai mari decât în sectorul privat): prețurile pe piață internă au crescut cu 67,43 (!!!) în timp ce pe piața externă doar cu 25,87%. Mai simplu, rata inflației mare vine din interior, nu din exterior. Povestea avansată oficial este alta. Dacă BNR și MF ar dori o rată a inflației mică, atunci rata inflației scade imediat. Dar nu pare că vor asta”, conchide economistul.
Citește și: Românii care vor plăti mai mult pentru facturile la energie. Guvernul a luat decizia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Proiectele de acte normative...
Numărul prosumatorilor a...
Guvernul prelungește cu cinci...
Salariul mediu net a crescut la...
Guvernul urmează să adopte o...
Profesorul Mircea Coșea a...
ANAF avertizează populația în...
Programul Start-Up Nation...
Bula de optimism de la...
Marți, Bursa de Valori...
Evoluţie mixtă a leului în...
La nord de Osaka, ascuns în colinele împădurite ale...
Experții băncii HSBC au revizuit în scădere prognozele...
În perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2025, comparativ...
Fondul Monetar Internaţional...
UE analizează opţiunile legale...
Producția industrială din...
84.000 de carduri educaționale...
Pe fondul temerilor privind tarifele și impactul asupra...
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...
Ministerul Energiei lansează al...
Așa ceva nu s-a mai înregistrat...