Previziuni sumbre pentru moneda națională. Vremuri grele pentru leu
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Curs valutar. Moneda națională s-a apreciat în raport cu EURO
Curs valutar. Moneda națională s-a apreciat în raport cu EURO
Analiştii CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, până la un curs de 4,8243 lei/euro, şi o rată medie anuală a inflaţiei de 4,03% la sfârşitul lui septembrie.

"În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 80% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7835, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8243. Aproape 57% dintre participaţii la sondaj anticipează o majorare a ratei inflaţiei, iar rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2020/septembrie 2019) a înregistrat o valoare medie de 4,03%", se precizează în document.

În luna august 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut faţă de luna anterioară cu 5,5 puncte, până la valoarea de 42,8 puncte, iar faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a crescut cu 7,2 puncte. Potrivit CFA România, evoluţia s-a datorat componentei de anticipaţii a Indicatorului.

BCE, previziuni sumbre pentru inflația și economia din zona euro

Indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 5,3 puncte, până la valoarea de 61,7 puncte, în condiţiile în care faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 3,1 puncte. Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 10,8 puncte până la valoarea de 33,3 puncte în timp ce faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a coborât cu 9,3 puncte.

"Sunt de remarcat: înrăutăţirea percepţiei privind evoluţia mediului extern, anticipaţiile privind majorarea primei de risc a României (aproape 70% dintre participanţii la sondaj anticipează majorarea preţului CDS pentru România) şi percepţia (73% dintre participanţii la sondaj) de supra-evaluare a preţurilor real estate în principalele oraşe din România. Faţă de exerciţiul anterior, sondajul prezintă anticipaţii cantitative pentru preţurile petrolului de tip Brent, unciei de aur şi cripto-monedei bitcoin", potrivit unui comunicat remis miercuri Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel