Prima Casă, ediția 2019. Fonduri de două miliarde

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Tranzacţii de 4,6 milioane de lei în deschiderea şedinţei bursiere de luni
Tranzacţii de 4,6 milioane de lei în deschiderea şedinţei bursiere de luni
O nouă ediţie a Programului "Prima Casă" demarează de vineri, cu un buget de 1,987 miliarde de lei, a anunţat Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

 "Timp de 10 ani, Programul "Prima Casă" a extins în mod natural accesul la creditare pentru persoanele tinere, cu vârste până la 35 de ani, oferindu-le şansa de a achiziţiona o locuinţă. Eficienţa şi notorietatea programului se bazează pe parteneriatul construit între statul român, ca iniţiator, FNGCIMM, băncile finanţatoare şi beneficiari, care au privit cu responsabilitate oportunitatea unică de a accesa un credit imobiliar în condiţii foarte avantajoase, cu un avans de minimum 5% şi cu costuri totale de finanţare plafonate. Până la finele anului 2018, FNGCIMM a acordat peste 260.000 de garanţii şi promisiuni de garantare pentru achiziţionarea sau construcţia de locuinţe pe întreg teritoriul României. Suntem pregătiţi de lansarea etapei corespunzătoare celui de-al unsprezecelea an al programului cu procese operaţionale îmbunătăţite, cu tehnologii noi, cu parametri ce se situează în tendinţele actuale din sectorul financiar", a declarat Gheorghe Lăpădat, directorul general al FNGCIMM.

Programul "Prima Casă" din 2019 beneficiază de aceleaşi condiţii de acordare a garanţiei statului român pentru finanţările aprobate de către băncile participante şi va fi derulat prin intermediul a 15 bănci finanţatoare: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank şi Intesa Sanpaolo Bank.

Plafonul total al garanţiilor ce pot fi emise în anul 2019, potrivit legislaţie în vigoare, este de două miliarde lei şi a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 93/2019. "Noua aplicaţie de extragere şi prelucrare automată a informaţiilor, denumită la nivelul FNGCIMM "Alex', utilizează tehnologia OCR - Recunoaşterea Optică a Caracterelor (Optical Character Recognition) şi facilitează transferul automat al datelor primite de la partenerii bancari în sistemul informatic al instituţiei. Se reduce astfel la minim riscul de eroare cauzat de intervenţia manuală în colectarea de date necesare analizării solicitărilor de garantare, timpul necesar soluţionării putând fi considerabil diminuat", se arată în comunicatul Fondului de Garantare.

Peste 23 de miliarde în nouă ani

Datele oficiale arată că, anul trecut, au fost acordate în cadrul acestui program 20.423 de garanţii, în valoare totală de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garanţiei acordate de 94.000 lei, precum şi 7.160 promisiuni de garantare, în valoare totală de 800 de milioane de lei. Totodată, de la momentul lansării Programului, în anul 2009, şi până la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei.

FNGCIMM SA-IFN este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

Garanţia Fondului este de maximum 80% din valoarea împrumutului, fără a depăşi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bogdan Hossu
Criză economică / Foto: Freepik
Membrii Guvernului Ciolacu 2
Gazprom

Gazprom taie gazele către Moldova. Reacția Chișinăului

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat sâmbătă că va...

Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Oameni pe stradă / Foto: Arhiva DCBusiness
Imagine cu rol ilustrativ
Guvernul României / Ilustrație: Oana Pavelescu
CE Oltenia
USB C / Foto: Freepik
Banca Centrală Europeană

BCE ia o pauză de la reducerea dobânzii

Banca Centrală Europeană ar putea să aştepte o perioadă...

logo-ul Tesla

Tesla, marele câștigător după victoria republicanilor în SUA

Tesla valorează acum aproape cât toți ceilalți...

Un an prost pentru companiile europene
Conductă de gaze
Donald Trump se vede pe ecranul unui telefon mobil / Foto: Casa Albă

Trump cere eliminarea legii care interzice TikTok

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, i-a cerut vineri...

Loterie
Foto: pexels.com
TVA / Grafică: DCBusiness
Wall Street
Foto: Oana Pavelescu
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Optimism la Bursa de Valori Bucureşti, în şedinţa de vineri

Bursa de Valori Bucureşti a început în creştere şedinţa...

PPC
Foto ilustrativ: Pexels.com
Foto: pexels.com
Bani

Creştere uşoară a depozitelor pe care le au românii în bănci

Masa monetară în sens larg a înregistrat la sfârșitul...

Palatul Victoria
Portul Constanta Sud Agigea
Volkswagen / Foto: Chris Verwymeren / Flickr
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik

pixel