Deficitul bugetar a urcat la 2,32% din PIB după primele cinci luni din acest an, de la 1,72% din PIB la finalul lunii aprilie, în condiţiile realizării unor venituri totale de 197,54 miliarde de lei, în creştere cu 10,4%, şi ale efectuării unor cheltuieli de 234,45 miliarde de lei, în urcare cu 17,3%.
"Execuţia bugetului general consolidat în primele cinci luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 2,32% din PIB, respectiv 36,91 miliarde lei, cauzat în principal de creşterea volumului de investiţii cu 55,1% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale casnici şi noncasnici în valoare de 4,16 miliarde lei, volumul mai mare de decontări de bunuri şi servicii pentru medicamente, încetinirea ritmului de încasări ale veniturilor, precum şi de influenţele implementării etapei a doua a Programului Sprijin pentru România", informează, miercuri Ministerul Finanţelor.
Bugetul pentru acest an este construit pe un deficit de 4,4% din PIB.
Ministerul Finanțelor a calculat cât trebuie să împrumute în luna iunie
Pentru luna iunie a anului curent, Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,7 miliarde de lei. La această cifră mai trebuie adăugată suma de 780 milioane de lei obținută prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Prin urmare, suma totală, de 6,48 de miliarde de lei, este cu 690 de milioane de lei mai mare faţă de cea programată în luna mai, când s-a intenționat atragerea a 5,79 de miliarde lei. Oricum, banii vor fi folosiți pentru refinanțarea datoriei publice şi finanţarea deficitului bugetului de stat.
Conform prospectului publicat marţi în Monitorul Oficial, instituţia a programat, în data de 22 iunie, o licitaţie pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, în valoare de 500 milioane de lei, cu scadenţa în 29 mai 2024.
De asemenea, pe parcursul lunii iunie vor fi lansate opt emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 5,2 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (780 milioane de lei în total).
Astfel, au fost programate cinci licitaţii pentru emisiuni de 700 de milioane de lei, în zilele de 12 iunie, 19 iunie, 26 iunie (două licitaţii) şi în 29 iunie, două licitaţii pentru emisiuni de 600 milioane lei, una în 8 iunie, iar cealaltă în 15 iunie, şi o licitaţie pentru o emisiune de 500 milioane lei, în data de 22 iunie 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...