FT: Primul oligarh care a scăpat de sancțiunile occidentale îi numește ”lași” pe miliardarii din anturajul lui Putin

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Oleg Tinkov
Oleg Tinkov
Primul miliardar rus care a scăpar de sancțiunile occidentale a declarat că speră că decizia aceasta îi va încuraja pe "lașii" din elita Moscovei să se exprime împotriva invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina.

Oleg Tinkov, care a contestat cu succes sancțiunile britanice împotriva sa săptămâna aceasta, a declarat pentru Financial Times că oligarhii ruși ar putea fi atrași să se opună războiului dacă Occidentul ar fi dispus să ridice restricțiile.

"S-a făcut o greșeală. Acum au reparat-o", a declarat Tinkov într-un interviu acordat vineri. "Dar asta este bine pentru ei, pentru că le pot arăta altor oameni de afaceri ruși - care sunt uniți în jurul lui Putin din cauza sancțiunilor - că poți face o declarație și poți părăsi Rusia pentru lumea civilizată".

Un miliardar self-made, care s-a inspirat din stilul lui Richard Branson, a obținut o declarație de susținere din partea fondatorului Virgin pentru contestarea sancțiunilor, Tinkov a fost mult timp o figură aparte în lumea afacerilor rusești dominată de Kremlin.

Tinkov l-a denunțat pe Putin, președintele Rusiei, pentru declanșarea unui "război nebunesc" în Ucraina, a deplâns faptul că țara se scufundă în "fascism" și a renunțat la cetățenia rusă în semn de protest.

Comentariile împotriva războiului, a spus el, l-au costat prieteniile cu mai mulți alți miliardari ruși. "Mulți dintre ei au încetat să mai vorbească cu mine pentru că sunt speriați. Eu am încetat să mai vorbesc cu alții pentru că sunt lași", a spus el.

În interviu, Tinkov a spus că spera să-i inspire pe oligarhii ruși să ia atitudine. "Ei trebuie să își aleagă o tabără. Să stea în două luntrii, așa cum au făcut în ultimii 30 de ani, cu o casă în Belgravia și fiind prieteni cu Putin, nu mai funcționează." Ceilalți ruși care contestă sancțiunile "vor să le elimine și să continue să facă afaceri în Rusia. Nu văd cum pot face asta", a comentat Tinkov.

Ministerul britanic de Externe a declarat că a fost de acord să ridice sancțiunile împotriva lui Tinkov, care acum este în vârstă de 55 de ani, în luna martie a anului trecut.

Citește și:
Mâna dreaptă a lui Roman Abramovici, contestă sancțiunile impuse de Londra

Tinkov, care locuiește în Elveția și care nu a mai vizitat Rusia de când a fost diagnosticat cu leucemie în 2019, susține că Kremlinul l-a forțat să "vândă cu mari pierderi" participația sa la banca sa Tinkov anul trecut din cauza declarațiilor sale împotriva războiului.

Majoritatea celorlalți magnați ruși au făcut doar declarații prudente în care au spus că speră la pace - dar au evitat să îl critice direct pe Putin de teamă să nu-și piardă averea rămasă acasă.

Mai mulți dintre ei au declarat pentru FT că ar fi dispuși să se opună mai direct războiului dacă Occidentul le-ar arăta o cale clară de ridicare a sancțiunilor - și au citat exemplul lui Tinkov pentru a ilustra potențialele capcane ale unei luări de poziție împotriva Kremlinului.

Deși alte zeci de oameni de afaceri ruși au depus contestații legale față de sancțiuni, foarte puțini dintre ei au menționat opoziția lor față de război în cadrul procedurilor judiciare, alegând în schimb să se concentreze asupra aspectelor tehnice. Tinkov a declarat că succesul său ar putea schimba calculele. "Înainte de asta [alți oameni de afaceri ruși] ar fi putut spune că nu are rost?".

După un an și jumătate de război, Kremlinul a cumpărat loialitatea oligarhilor cu promisiuni de mai multă bogăție în urma unei campanii de preluare a companiilor occidentale din Rusia - cel mai mare transfer de active de la debutul capitalismului în anii 1990.

Această cale de a le susține stilul de viață flamboaiant, a spus Tinkov, va fi plină de riscuri atâta timp cât Putin rămâne la putere. "Intuiția mea siberiană arată că și activele lor vor fi naționalizate. Este doar o chestiune de timp".

"Cine poate spune că nu le vor lua în cinci ani?", a adăugat el. "Nu cred că Rusia are un viitor pe termen lung sub Putin, pentru că aceste active vor fi în mod constant amestecate. Nu există nicio lege, nicio instanță. Azi câștigi, mâine pierzi - este ruleta rusească".

Tinkov a declarat că decizia Marii Britanii de a ridica sancțiunile a arătat că există mai multe speranțe pentru oamenii de afaceri ruși care au plecat în Occident în loc să rămână la Moscova. "În democrații, societatea repară greșelile în cele din urmă. În dictaturi precum cea a lui Putin, o singură persoană decide totul."

Tinkov s-a plâns că sancțiunile i-au făcut viața mai grea decât pentru oamenii de afaceri rămași în Rusia, mulți dintre ei, a spus el, vizitând în continuare Europa. "Conducerea superioară a Tinkov și alții sunt cu toții în vacanță în St. Tropez. Iar eu am suferit degeaba.

"În loc să fiu un erou pentru Anglia și Europa, m-am confruntat cu riscuri care însă nu s-au încheiat. Nu știu dacă Putin vrea să mă omoare pentru asta sau nu. Iar acești oameni stau în St. Tropez, se plimbă cu iahturile și călătoresc prin lume. Nu este corect", a conchis miliardarul rus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Discuții, simulări, ipoteze / FOTO: Freepik
FMI
Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Protecția consumatorului
Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank lansează un joc în România

Jocul abordează teme precum gestionarea banilor,...

Curs valutar

Burs BNR. Leul pierde din elan. Aurul își continuă creșterea

Moneda naţională s-a depreciat, marţi, în raport cu...

Reciclare / FOTO: Freepik
Cupru Min

Cupru Min SA are un nou Consiliu de Administraţie

Compania care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni,...

Se modifică Legea taximetriei
Cumpărături online

Cine este vânzătorul pe platforma Temu?

> Unde ar trebui să returnez bunurile, cui ar trebui...

O femeie își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Freepik
Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office

pixel